Pravé hřiby | |||
Pravé nebo také bílé hřiby jsou asi nejoblíbenější masově sbíranou a vyhledávanou houbou. Znáte je? | |||
Pravé nebo také někdy bílé hřiby, praváky, jsou asi nejoblíbenějšími a nejvyhledávanějšími houbami, masově sbíranými, vychvalovanými pro svou chuť a občas i relativní vzácnost. Zkusme si o nich povědět něco víc a trochu se s nimi seznámit i z hlediska míst výskytu, tedy pod jakými stromy rostou a jaké druhy z hlediska mykologického se k nim opravdu řadí, včetně doby výskytu v přírodě.
Hřib borový, jak je vidno z obrázku vlevo má pokožku klobouku vždy hrbolkatou, zvrásněnou, červenohnědou s růžovým nebo jemně purpurovým okrajovým páskem. Nejčastějším místem výskytu jsou borové lesy, konkrétně pak borovice lesní, nalézt jej lze také pod buky, zřídka pod duby či jedlemi. Vyrůstá od nížin až do horského pásma. U nás jsou známy nálezy ze všech koutů republiky, možná jste se s ním setkali už i vy. Hřib borový je přírodním akumulátorem těžkých kovů, hlavně pak rtuti. Pokud jej tedy naleznete v blízkosti znečištěných oblastí jako jsou uranové doly, vyvážky z dolů, silnic a podobně, rozhodně se vyhněte jeho konzumaci. V Červeném seznamu hub je označován jako VU (zranitelný) a měl by tedy být chráněn, nikoliv sbírán.
Bohužel bývají plodnice na počátku sezóny napadány larvami bedlobytek a tedy lidově řečeno bývají červivé. Červivost většinou dosahuje 100% a je skoro zbytečné v tomto období hřiby dubové sbírat. Hřib dubový, nazývaný lidově dubák vyrůstá hlavně pod duby, zřídka lze jeho plodnice nalézt také pod buky, břízami či lipami. Mladé plodnice lze snadno zaměnit v houbařské sezóně za hřib žlučník, který je však pro svou trpkost nejedlý. Pokud si tedy nejsme jisti, nejlepší je okusit kousek plodnice rozžvýkat a poválet na špičce jazyka. Pokud neucítíme ani trochu hořkosti, je vše v pořádku. Hřib dubový se vyskytuje spíš v nižších polohách, v horském pásu je velice vzácný. Není nijak chráněn a lze jej sbírat a konzumovat.
Hřib bronzový je další z pravých hřibů zanesených v Červeném seznamu hub. Kdyby byl chráněn zákonem, může pokuta za jednu sebranou plodnici dosáhnout až 50 000 Kč. Podle dostupných informací od starších kolegů mykologů se navíc jedná o hřib nejméně chutný ze všech zmiňovaných, má moučnou chuť. Vyrůstá podobně jako hřib dubový pod duby, ale také habry, buky a kaštanovníkem jedlým na vápanetých půdách v xerotermních (teplých) lesích.
Podobně jako hřib dubový lze i hřib smrkový snadno v mládí zaměnit za hřib žlučník. I zde je doporučeno ochutnat. Hřib smrkový roste od nížin až do horského pásma a můžeme jej nalézt takřka pod každým možným stromem, lhostejno zda se jedná o dub, smrk, buk, borovici, habr, lípu, jedli, ... Je to takový mykorhizní prostitut mezi hřiby, ochotný se "pářit" skoro s každým stromem. Jeden kolega mykolog dokonce popisuje jeho nález pod jabloní. Z mé osobní zkušenosti se jedná asi o nějhojnější a nejčastěji nalézaný pravý hřib u nás. Společně s hřibem dubovým je výtečný takřka v každé kuchyňské úpravě, hodí se i k sušení.
Závěrem bych rád popřál všem do této i dalších houbařských sezón hodně krásných houbařských úlovků a třeba takto pestrých košů. Příště se podíváme na některou z jiných skupin hřibů nebo na zcela jinou skupinu hub. | |||
|
Související blogy |
---|
Poznáváme naše hřiby - kovář, koloděj |
Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes hřib kovář a hřib koloděj. |
Poznávame naše hřiby - hřib kříšť |
Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes se pořádně podíváme na hřib kříšť. |
Naše jedovaté hřiby |
V našich lesích lze krom jedlých a chutných hřibů potkat i hřiby jedovaté, nebo takové, co nám mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. |
Naše nejedlé hřiby |
Krom chutných, jedlých hřibů lze v našich lesích potkat i nejedlé druhy, které rozhodně pokazí každé jídlo do kterého se přidají. Podívejte se, které to jsou. |
Nejnovější blogy |
---|
Houbařův rok - duben |
Duben bývá právem nazýván měsícem s Aprílovým počasím. Výkyvy tepla, zimy, deště, sucha, sněhu ... Ale i to některým houbám nezabrání růst. |
houbaření jako sport? |
Ministerstvo školství prohlásilo houbaření za národní sport. |
Výprava za orchidejemi 2020 |
Asi každý znáte takové to trochu hluché jarní období, kdy zimní houby končí, s jarními je to nahnuté a nevíte, co vlastně v té přírodě fotit. Co třeba orchideje? |
Výstavy hub 2020 |
Letos je to s výstavami kvůli COVID-19 nevyzpytatelné, termíny se mění, posouvají, výstavy se ruší... |
Jaro? Zima? Příroda blázní! |
Letošní jaro začalo před několika dny, ale spíš než jako skutečné jaro to vypadá na směs zimy a léta. A sama příroda je z toho počasí nějaká zmatená. |
MĚNÍ SE BIODIVERSITA HUB SE ZMĚNOU KLIMATU? |
VRACEJÍ SE DÍKY OTEPLENÍ VZÁCNÉ HOUBY DO NAŠÍ KRAJINY? Aneb MUCHOMŮRKA CÍSAŘKA PO 80.LETECH OPĚT NA MLADOBOLESLAVSKU. |