přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Houbaření v zahraničí


U nás houobaří už snad i malé děti a i když tu nějaká omezení platí, většina lidí si z nich moc hlavu nedělá. A jak je to ve světě kolem nás?

Houbaření, dalo by se říct, že skoro jeden z našich národních "sportů" či "koníčků", pěstovaný alespoň občas snad každým čechem. Jenže teď, v dobách dovolených, vyrážíme často i za hranice naší vlasti a než se někde v cizině začneme sápat po houbě, kterou potkáme v lese, luhu, háji, parku nebo třeba na louce, měli bychom mít aspoň trochu přehled, zda vůbec smíme a za jakých podmínek.

U nás je to se sběrem hub a dalších lesních plodů velice liberální i když platí ne zrovna moc dodržovaný zákon, že sběr by měl být čistě pro vlastní potřebu, ne pro komerční použití, tedy prodej přímý nebo do výkupen. Třeba se časem dopracujeme i k jeho většímu dodržování. Další země jsou na tom někdy podobně, někdy mají naopak zcela jiný postoj a pokuty odradí i ty nejbohatší bagristy.


 

Polsko
Slovensko
Švédsko
Rakousko
Německo
Švýcarsko
Francie
Itálie
Chorvatsko
Rumunsko

Polsko

Naši severní sousedé jsou na tom v podstatě podobně jako my, jen tam snad ještě ve většm vzkvétá hlavně obchod s houbami a také až skoro plundrování lesů za účelem obohacení. Není snad větší vesnice, natož město, kde byste nenarazili na výkupnu hub nebo dalších lesních plodů. Pro mnohé polské rodiny je to vítaný zdroj přivýdělku. Ostatně houby jsou artiklem, který se z Polska vyváží.

Slovensko

Ani směrem na východ se nemusíme bát, byť i třeba jen při nečekaném překročení hranic, když zabloudíme do příhraničních lesů. Houbám holdují asi stejně jako my a ohledně zákonem chráněných druhů jsou ty rozdíly vpravdě minimální.

Švédsko

Ve Švédsku má houbaření velkou tradici, i když se zde sbírají převážně základní druhy hřibovitých hub a lišky. Ani zde není sběr hub nijak regulován.

Rakousko

U našich jižních sousedů už se sběrem hub opatrně. I v Rakousku si můžete hezky zahoubařit, ale je třeba dodržet některé základní podmínky. Maximální denní dávka hub na osobu jsou 2kg, pokud si u místních úřadů nevyjednáte zvláštní povolení. Sběr hub je zde povolen jen a pouze pro osobní účely, nikoliv pro komerci. V chráněných oblastech bývá sběr hub zakázán úplně, ale i zde je, někdy, možno si vyřídit výjimku. Pokuty ta přesažení váhového limitu, natož za sběr v místech bez náležitého povolení se mohou vyšplhat až do tisíců eur. Sběr hub je třeba si dobře naplánovat i časově. V létě je možné houbařit od 7 do 19 hodin, od října pak už jen do 17 hodin.

Německo

Vyrazíte-li na houby na západ, připravte se na podmínky podobné těm v Rakousku. I zde je povolen výhradně sběr pro vlastní osobní spotřebu, hmotnost nasbíraných hub si pak regulují jednotlivé spolkové země samy, můžete se tedy setkat s limitem 2kg, ale taky třeba jen 0,5kg. Jste-li tedy sběrači, kteří se s takovou troškou nespokojí, budete potřebovat zvláštní povolení. Podobně jako v Rakousku, ani v Německu nezkoušejte sbírat houby v chráněných oblastech, oborách, oplocenkách apod. Pokuty za nadměrný sběr se i zde pohybují v řádu až tisíců eur, v chráněných oblastech pak dokonce i do desítek tisíc.

Švýcarsko

Ani ve Švýcarsku vám štěstí pro nějakou megabagrovačku přát moc nebude, zde je limit 1kg na osobu a den, ale není problém se z nadbytku vykoupit. Počítejte se sazbou cca 100eur za každý další kilogram.

Francie

Ve Francii je sběr regulován nikoliv váhou, ale objemem. Jak je to s měřením by mne zajímalo, ale zjistit se mi to v době psaní článku nepodařilo. Omezení objemu si určují pro obecní lesy starostové přilehlých obcí. Dokonce mohou mít rozdílná pravidla pro místní a pro přespolní, kteří musejí vážit cestu na obecní úřad pro povolení ke sběru. Povolený objem se pohybuje od 5 do 10 litrů hub na osobu a den. Za překročení se připravte na pokut ve výši 750 eur.

Itálie

I zde je sběr hub regulován. Kupříkladu v Jižním Tyrolsku musíte na poště, v bance či v sídle organizace pro cestovní ruch zaplatit za povolení ke sběru hub 8 eur za každý den a pro každou obec, na jejímž území chcete houby sbírat. Navíc je sběr omezen jen a pouze na sudé dne od 7 do 19 hodin a z lesa je možné si odnést maximálně kilo hub na osobu a den.

Chorvatsko

Chorvatsko se též zařadilo po bok zemí, kde je sběr hub a dalších lesních plodů regulováno. Pro sběr je třeba získat povolení s celoroční platností od chorvatské lesní správy. Povolení platí vždy do 31. prosince daného kalendářního roku a umožňuje sběr všech lesních plodů s výjimkou podzemních hub (hlavně lanýžů).
Pro osobní spotřebu je možné nasbírat denně maximálně 3kg hub, pět stonků chřestu, deset kg kaštanů, ostružin, malin a dalšího lesního ovoce. Pro komerční účely lze také sbírat, ale je třeba si vyžádat zcela jinou licenci.
Žádosti o povolenku ke sběru stačí poslat poštou, jejich zpracování trvá podle informací lidí, kteří si ji již vyžádali 2-3 pracovní dny a je zadarmo.
Informace jsou shrnutím tohoto článku z medjimurje.info.

Rumunsko

V Rumunsku se většinou konají ty pravé houbové žně, hlavně pak co se týká takzvaných pravých hřibů. O žádných omezeních se nám informace získat nepodařilo a podle dostupných fotek v různých Internetových médiích se tam na houby občas jezdí i s valníkem.


 

Víme, že náš výčet zemí není úplný, článek budeme rádi postupně doplňovat, podle toho, jak se nám podaří získat další doplňující informace ať už o publikovaných státech, nebo o těch, o kterých tu zatím nic nemáme. Budeme rádi i a informace od vás, čtenářů. Zatím přejeme hezké nálezy, žádné otravy a pochlubte se svými úlovky.

Článek byl upraven 4. července a doplněn o aktuální informace o Chorvatsku.

Přečteno 17479x
robi - 2019-07-01


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů