| < | 
 | > | |||||||||
| 
 | 
 | 
 | 
| Roste od-do | Červen - Říjen | ||
| Popis | Klobouk: 50-150mm široký, v mládí polokulovitý, později se rozvírá do oblého tvaru. Pokožka je suchá a jemě sametová a jen obtížně slupitelná. Je světle hnědá jako kartón, hnědá jako jelení srst nebo šedohnědá s olivovým nádechem. Rourky: vysoké, od třeně na půl oddělené, polštářovitě ven vyklenuté, v mládí bílé, brzy však zrůžoví. Ústí rourek jsou kulatá a teprve později se trochu rozšiřují. Pomačkáním a ve stáří dostanou hnědé skvrny. Třeň: 40-120mm dlouhý a 10-40mm tlustý kyjovitý, světlejší než klobouk a má typickou plastickou tmavou, olivově zbarvenou síťku s velkými oky, která pokrývá téměř celý třeň. Dužina: bílá někdy slabě narůžovělá měkká a vodnatá, pod povrchem klobouku zbarvená hnědoolivově. Vůni má nenápadnou,zato chuť velmi hořkou. Výtrusný prach: špinavě růžový až růžově okrově hnědavý. Užití: je nepoživatelný pro svou velice hořkou chuť. Jediná houba dokáže dokonale zkazit celé jídlo. Vyloučit se nedají ani žaludeční a střevní potíže. | ||
| Výskyt | Jehličnaté lesy na chudých a kyselých půdách,ve stejném typu listnatých lesů na ztrouchnivělých pařezech a kolem nich. | ||
| Odkazy | Naše nejedlé hřiby | ||
| Záměna | Hřib dubový (Boletus reticulatus)   Hřib hnědý (Imleria badia)   Hřib smrkový (Boletus edulis)   | ||
| Další jména | Hořčák, Žlučák, hřib žlučový, podhřib žlučový, satanáš, Boletus Felleus | ||
| slovensky (slovensky) | Podhríb žlčový | ||
| německy (deutsch) | Gallenröhrling | ||
| Latinská synonyma |   | 
| < | (10/11) | > |