přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Přednáška Mělník 29. února


Dnešní přednášku na téma Jehličnaté stromy a houby, díl II přednesl Pavel Hruška v přátelském prostředí mělnické muzejní kavárny, tradičně zaplněné zvídavými účastníky.

Dnešní přednáška MK Mělník se jako již tradičně konala v útulném prostředí kavárny Regionálního muzea Mělník. Jejím tématem byly tentokrát Jehličnaté stromy a houby, díl II od přednášejícího Pavla Hrušky.

I nyní začala přednáška krátkou demonstrací aktuálně rostoucích druhů, kterých bylo tentokráte poskrovnu, sešli se jen ohnivci, mušlovka plstnatá, síťkovec dubový, ucho jidášovo a hvězdovka bradavková.

U posledních dvou plodnic však bylo bavíc demonstrováno jejich nabobtnání při styku s vodou, kde hvězdovka byla předtím zcela vysušená a uzavřená, nabobtnáním po relativně krátké expozici ve vodě se krásně otevřela a odhalila okrovku.

Proti tomu uchu jidášovu nestačil ani delší čas ve studené vodě, aby se zcela vrátilo ke své přirozené chrupavčitosti, ale bylo znát jeho pookřání proti původnímu, zcela vysušenému stavu. Tato demonstrace byla velice zajímavá a těšila se velikému zájmu všech zúčastněných.

Následovala ochutnávka, která tentokráte byla speciální, jednalo se o medovinu obohacenou betaglukany (výtažek z hlívy ústřičné) od ing. Kroutila. Tento produkt bude brzy uveden do prodeje jeho společností Glukamedic pod obchodním názvem Letinovka.

Poté již došlo na samotnou přednášku na jejímž začátku byly demonstrovány větve a místy i šišky u nás rostoucích jehličnanů a následně za pomoci promítání i další informace o jednotlivých jehličnatých stromech, jejich původu či zanesení člověkem do naší vlasti, jejich rozšíření v rámci Evropy a jaké houby s nimi žijí v mykorhize.

Přečteno 4018x
robi - 2012-02-29


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů