Roste od-do | | Červen - Říjen |
|
Popis | | Klobouk: 50-150mm široký, v mládí polokulovitý, později se rozvírá do oblého tvaru. Pokožka je suchá a jemě sametová a jen obtížně slupitelná. Je světle hnědá jako kartón, hnědá jako jelení srst nebo šedohnědá s olivovým nádechem.
Rourky: vysoké, od třeně na půl oddělené, polštářovitě ven vyklenuté, v mládí bílé, brzy však zrůžoví. Ústí rourek jsou kulatá a teprve později se trochu rozšiřují. Pomačkáním a ve stáří dostanou hnědé skvrny.
Třeň: 40-120mm dlouhý a 10-40mm tlustý kyjovitý, světlejší než klobouk a má typickou plastickou tmavou, olivově zbarvenou síťku s velkými oky, která pokrývá téměř celý třeň.
Dužina: bílá někdy slabě narůžovělá měkká a vodnatá, pod povrchem klobouku zbarvená hnědoolivově. Vůni má nenápadnou,zato chuť velmi hořkou.
Výtrusný prach: špinavě růžový až růžově okrově hnědavý.
Užití: je nepoživatelný pro svou velice hořkou chuť. Jediná houba dokáže dokonale zkazit celé jídlo. Vyloučit se nedají ani žaludeční a střevní potíže.
|
Výskyt | | Jehličnaté lesy na chudých a kyselých půdách,ve stejném typu listnatých lesů na ztrouchnivělých pařezech a kolem nich.
|
Odkazy
| |
Naše nejedlé hřiby
|
Záměna
| |
Hřib dubový (Boletus reticulatus)
Hřib dubový a hřib žlučník lze navzájem zaměnit. Vyrůstají mnohdy na stejných stanovištích. Nejzákladnější odlišností je v mládí slabé, ve stáří silnější růžovění, posléze až černání ústí rourek u hřiba žlučníka. Dále pak u hřiba žlučníka hořká chuť po rozžvýkání kousku syrové plodnice a ochutnání špičkou jazyka.
|
Hřib hnědý (Imleria badia)
Hřib hnědý a hřib žlučník lze navzájem v mládí zaměnit. Vyrůstají mnohdy na stejných stanovištích. Nejzákladnější odlišností je v mládí slabé, ve stáří silnější růžovění, posléze až černání ústí rourek u hřiba žlučníka. Dále pak u hřiba žlučníka hořká chuť po rozžvýkání kousku syrové plodnice a ochutnání špičkou jazyka.
|
Hřib smrkový (Boletus edulis)
Hřib smrkový a hřib žlučník lze navzájem zaměnit. Vyrůstají mnohdy na stejných stanovištích. Nejzákladnější odlišností je v mládí slabé, ve stáří silnější růžovění, posléze až černání ústí rourek u hřiba žlučníka. Dále pak u hřiba žlučníka hořká chuť po rozžvýkání kousku syrové plodnice a ochutnání špičkou jazyka.
|
|
Další jména | | Hořčák, Žlučák, hřib žlučový, podhřib žlučový, satanáš, Boletus Felleus |
slovensky (slovensky) | | Podhríb žlčový |
německy (deutsch) | | Gallenröhrling |
Latinská synonyma | |
Boletus alutarius
Boletus felleus
Boletus felleus f. albiceps
Boletus felleus f. felleus
Boletus felleus f. plumbeoviolaceus
Boletus felleus f. rubrobrunneus
Boletus felleus var. felleus
Boletus felleus var. gracilis
Boletus felleus var. minor
Boletus felleus var. roseus
Dictyopus felleus
Suillus alutarius
Suillus felleus
Tylopilus alutarius
Tylopilus felleus var. alutarius
Tylopilus felleus var. felleus
Tylopilus felleus var. fuscescens
Tylopilus felleus var. minor
Tylopilus felleus var. uliginosus
|
|