Popis | | Klobouk 60-200mm v průměru, polokulovitý až polštářovitý. Pokožka je nejprve plstnatá, později lysá a suchem rozpraskává na drobná políčka, často je i skvrnitá. Barvy růžové nebo růžově červené. Stářím vybledává.
Rourky jsou ke třeni přirostlé, ve stáří kolem něho vmáčklé, žluté až zlatožluté, v dospělosti zelenožluté, zakončeny zlatožlutými až zelenavě žlutými póry, které otlačením nemodrají. V dospělosti a stáří mají zelenavý nádech.
Třeň 50-200mm vysoký, 15–65mm tlustý, v mládí soudkovitý, později kyjovitý až válcovitý, v horní polovině s jemnou síťkou, barvy chromově žluté. Na bázi je červeně skvrnatý.
Dužnina masitá, máslovitá, pevná, ale ve stáří měkká, za čerstva bledě až sytě citrónově žlutá a i po usušení zůstává žlutá, na řezu barvu nemění.
Chuť příjemně sladká, vůně slabá.
Výtrusný prach je barvy olivově hnědavé, výtrusy jsou světle žluté. |