Houbaření - Herbář | Vstavač mužský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Vstavač mužský
Orchis mascula L.

>


Vstavač mužský (Orchis mascula L.)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Vstavač mužský (Orchis mascula L.)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Vstavač mužský (Orchis mascula L.)
Autor: Kraken   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   červená
Popis   

Je trvalka z čeledi vstavačovitých, dorůstá do výšky až 60 cm. Vyrůstá ze dvou kulovitých hlíz, přičemž z loňské vyrůstá a bere si z ní živiny a do nové ukládá zásobní látky pro příští rok. Po odkvětu stará hlíza zanikne a do příštího roku přežije jen ta nová. Nafialovělá lodyha je většinou přímá, na bázi a v horní třetině šupinkatá, mělce rýhovaná. Špičaté, podlouhle až široce kopinaté listy hustě střídavě vyrůstají v dolní polovině lodyhy, spodní jsou ploché, jasně zelené, žilkované a červeně tečkované. Horní listy jsou pochvaté. Květenství je válcovitý klas, jehož květy vyrůstají z paždí kopinatých, síťovitě žilnatých, zelených nebo nafialovělých listenů. Květy jsou světle červené, bledě purpurové, popřípadě bílé, nevonné. Pysk je na bázi bělavý až bílozelený, s tmavě nachovými tečkami. Plodem je tobolka, která obsahuje mnoho drobných semínek. Kvete od půlky května do konce června.

Výskyt

Roste od pahorkatin až do hor na čerstvých až sušších loukách, pastvinách, na okrajích světlých lesů a na křovinatých stráních. Má dva poddruhy, vstavač mužský pravý a vstavač mužský znamenaný. Oba poddruhy se výskytem zřejmě často překrývají. Jsou rozšířeny ve střední a východní Evropě, v Malé Asii, kolem Kavkazu a dále až na Sibiř. V čisté nominotypické varietě roste druh v ČR jen na jediné lokalitě v Krušných horách. Přechodové typy k O. m. subsp. signífera označované jako O. m. subsp. mascula var. fallax se vyskytují vzácně v severních Čechách (Krušné hory, Doupovské vrchy) a v jižních Čechách (Šumava a Pošumaví).

Použití

V hlízách je obsažený lehce stravitelný sliz a škrob, který se používá při výživě nemocných a malých dětí. Na Blízkém a Středním východě se sušené hlízy prodávají pod jménem Salep. Je to rovněž název nápoje z jemně namletých hlíz, dochuceném skořicí a vanilkovým cukrem.

Ochrana

Vstavač mužský znamenaný je u nás chráněn v kategorii (C2) silně ohrožený druh (vyhláška č. 359/1992 Sb.) Chráněn je i mezinárodní úmluvou CITES

Zajímavost

Tak jako většina našich vstavačů je mykotrofní a přijímá hotové organické látky pomocí mikroskopických hub, obsažených v jeho kořenech. Navzdory svému jménu nemá žádné afrodiziakální účinky, které mu v minulosi byly mylně přičítány pro podobu jeho hlíz s varlaty.

Odkazy     -
Další jména   Horská orchidej