To Ti gratuluji. Já ji mám zatím cvaknutou jen jednou. Nyní bych ji potřeboval do svého foto atlasu. Ale jak je u Tebe objeví se i tady. Máme stejnou nadmořskou výšku....
Hypervynikající, obzvášť na leden, klobouk dolů, Amigo! Hele a zdá se mi to nebo je toho většina z březovýho háje-háječku? A ten březovník má prokazatelně protirakovinný účinky a taky léčí žaludeční vředy, stejně jako třeba imperfektní stádium Rezavce šikmého(Inonotus obliguus,rusky lidově "čága") a vypadá to, že to bude mimo jiný způsobeno tím, že oba rostou právě na bříze-dotaz na zkušený kolegy-našli někdy někdo v poslední době toho Rezavce, prosím? Potřeboval bych ho pro některý svoje pacienty, co mají alergiii na propolis nebo mateří kašičku. Děkuji za info!:o)
Musím se přiznat, že jsem čagu nikdy za houbu nepovažoval, ale jak vidím na netu, tak je. U nás jsem ji už viděl - nejen na břízách. Podívám se Ti po nich. Jinak výtažek z rezavce šikmého se dá koupit v lékárnách nebo na netu pod názvem Befungin (100ml - asi 300,-)
Ano, máš pravdu, ale není to ono. Za kupované preparáty jsou vyhozené peníze. Nejlepší si je osobně sebrat, pozvolna nasušit, namlet a stačí namazaný krajíc chleba s hlineckým máslem , posypaný sušenou houbou. A vovotom to je muhehe
Dóbře Ty George, Mocný Šamane!;o) A ten chlebík kváskovej, dřív ho dělali supr v Chocni na náměstí a ten jejich jogurt, haůůůů! Mé pozdravy včelařce Leničce z Pelin u Chocně, u který mi zůstalo kus srdce! Sám jsi viděl ten propastnej rozdím mezi mojí, poctivě udělanou propolisovou tinkturou a tou vobarvenou zrzavou parodií z lékárny, žeáááno?
Díky za info a kdybys na ni narazil , tak si na mě vzpomeň, please, rád Ti za ní recipročně připravím nějakej bylinkovej čaj, tinkturu nebo mazání, aby sis nemyslel, že to beru jako samozřejmost, Amigo! Když vděčnost, tak jedině "Ůčinnou Vděčnost"!;o) U Vás se jí taky říká čaga? Befungin znám, ale bohužel taky znám ruský anebo ukrajinský "Lege Artis Medicinae" Není mi líto pár stokorun, ale přesně jak říká Kudla níž, léčivý přípravky z bylinek i z hub jsou většinou neuvěřitelná woblož s reálnejma koncentracema látek obvyklích spíš v homeopatii, prostě "Lékárenský Chucpe" a "Loupež za bílýho dne" a "MaxiHyenismus-Parazitování na lidským neštěstí a trápení"! A že Ti tam Rezavec roste i na něčem jiným než na Betula, to je opravdová vzácnost, zřejmě to bude "Kudláčkovo-Mykoráj 2"! Můžu se zepat, v jakým okrese je Tvůj revír?
Revír mam v Sudetech na Klatovsku . Rezavci se u nás říká rakovina a dělají se z ní samorosty (pokud je to ovšem rezavec). Teď jsem byl venku a nějaké na břízách nafotil, ale nevím, je-li to skutečně rezavec, v jakém je stádiu a co se z něho vlastně seškrabává. Snad někdo poradí.
Máš u mě velkou pochvalu za aktivitu a operativnost, Draku, děkuju! Jde o jeho imperfektní stádium(některý houby se vyskytujou ve vícero formách), zde je odkaz na obrázkyhttp://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=179322Klatovy-kraj krásných studánek! Znám Jelení vrch za Habarticema a pak Orlovickou horu, Jezvinec a taky okolo vodní nádrže Nýrsko k Bílý Strži u Čertova jezera až Brčálnickým mokřadům a dál směrem k Železný Rudě rostlo vždycky hub po k.kot!
Můj revír je za Sušicí - od Sedla u Albrechtic (nedávno tam postavili rozhlednu), až po Sedlo u Srní. Jinak co jsem na netu našel o rezavci - odřezává se na jaře, nebo na podzim, nakrájí se na plátky a pomalu suší a pak se namele. Je to tak?
Tak, tak, jak tu to už popisoval Kudla, je to jedna z možností! Když ho najdeš, radši bych se domluvil na předávce čerstvýho nebo Ti pošlu prachy na flašku Pelíškovky a Ty, jestli bys byl tak hodnej, bys mi ho do ní naložil, "Spiritus dilutus" je pro výrobu galenik nejvhodnější, pak bych si ho vyzvedl, až pojedu okolo Tebe, což je jednou za 1-2 týdny a domluvíme se na odměně pro Tebe za Tvoji laskavost! Sušení je sice poměrně šetrná forma konzervace, ale i tak snižuje obsah účinných látek o 50-80%, u vitamínu C až o 95%! Díky a měj se, Amigo!
jsem ráda, že už vím, co toje. Jinak jsi mě potěšil, já jezdila hodně let do Milčic, přes Sedlo lesem do Albrechtic, nádherná krajina, kameny, lesy plné hub. Teď mám ségru v Sušici, už to není, jak v Milčicích. Věta: co budem dnes vařit? Skoč tam pro pár bedel a vezmi tak dva vatovce, usmažíme si je. Tak to se mi už asi nestane.
Tak jsem to selektoval skoro 3 hodiny a je ni, jako bych topil koťata! Foceno dnes-vlastně už včera na ořešácích u Slaného, věnováno, jak jsem slíbil, Kudlovi, Zdenovi a Sleyovi, kteří ochotně poradili stran taktiky i strategie Lovu Sametonožkového, pánové, máte u mě každej flašku dobrýho vínka, jen mi pak, please, vzkazem, specifikujte, jestli raději suchý nebo semibrut či něco těžkýho a jestli radši bílý nebo červený, pokusím se Vás svým výběrem příjemně překvapit!:o)) P:S. To neznamená, že mi nemůžete nic vytknout, naopak, budu rád, když mě upozorníte na nejmarkantnější chyby!
Pěkně sis u Slanýho nabagroval! Fotky dobrý, na to, že je to z ruky.... To hnízdečko je kouzelný a ty 2 fotky nad a pod skoro perfekt. Jinak i malým stativkem jde fotit ve výšce!
Nazdarek Kodle! Dekuju za vlidny slova!:o) Proto jsem si ten stativ a i tu Tvoji "Stabilizacni Rejzi" vzal dneska s sebou do hor! Vyrazil jsem z Prahy-do hodky jsem u Klasterce, tak se chystej, jedem houbarit a fotit na Prisecnici, jsi rad?;o))
Jo, ale jen ze žabí perspektivy, takže by byly vidět jen nóžišky, žebírka a lupeníčko, klóbrce nikoliv!;o) Ale možná si zejtra koupím i velkej stativ, když už jsi do mě investoval tolik času, trpělivosti a ten čaj s medem ze dneška-dals to Havana do vlhkýho pytlíčku nebo alobalu, dle instrukcí?!? Bill Clinton používal ještě onačejší humidor!;o) Jinak si ještě léčím omzliny ze hřebenů, ale stejně mě to neodradilo od průzkumu bojem, i když metr sněhu už je na focení hub už opravdu trošku moc, tak alespoň nějaký ty fotky zimní přírody od Přísečnice Ti pak mailnu, Amigo, aby pak zase Robík neprudil, že sem dávám něco mimo houborámec!:o))
Děkuju, George a čí je to zásluha? No především Tvoje! Chceš ten snímek v originálním rozlišení, aby sis ho mohl hodit na svoje stránky, případně i sem na web? POKLÁDAL BYCH SI TO ZA ČEST!:o) Dík!A koukej poslat tu specifikaci vína, Čéče!:o)
Peter, aby zůstalo u fotografie tvé jméno, klikni na menu > houby > např. na P. sametonohou > vlož moje foto > najdeš svoji sametonožku > vložíš. To je vše. Jen mi potom písní, že jsi foto vložil, budu se snažit, fotografii ověřit a zařadit Ti ji do atlasu, co nejdříve. To ovšem platí pro každého. Kdo má zájem a chuť, může vkládat fotografie, nebo zakládat nové druhy hub.
Děkuju, tam bylo cca 30cm mokrýho sněhu, takže se sněhu neboj, problémy začínají až tak od metru jak jsem želbohu zjistil až po dvouhodinovým brodění se Krušnohorským sněhem v 850m.n.m.!:o))
Děkuju, Draku!:o) Odpovím a poděkuju všem ostatním a pak se vrhnu na ty Tvoje epesrádes fotky z dneška! Jo a děkuju moc za info stran těch ušisek, ještě nikdy jsem je popravdě nenašel, protože jsem je ani pořádně nehledal, tak se omlouvám za to, jak jsem na Tebe s nima vyzvídal, aneb:"Náhoda přeje připraveným!"
Dobrý Peťane, fakt se lepšíš, to vidíš sám. A k tomu ovládání, na horním ovladači otoč na polohu "M" - manuál a na multiovladači na zadní stěně si navol max. clonu (já mám 8, budeš muse přijít na to, kterým směrem se mění clona a kde doba expo), a zkus fotit něco málo do mínusu pod nulu. A bacha na ISO, čím vyšší hodnota při nekvalitním osvícení, tím větší zrnivost obrázku, takže nastav si nejmenší hodnotu ISO (budeš mít přístup asi přes MENU nebo na multiovladači) a na ní začínej. Ten návod Ti každopádně doporučuji, ať máš ještě co studovat
No osobně pro méně zdatné doporučuji režimy poloautomatické. Napevno ISO, pro kompakty víc jak 400 rozhodně ne, pak už šuměj, zrněj, ... V případě makrofotografie prioritu clony (režim A), clonit tak 8-16 (to chce dostat do oka a volit dle situace), s sebou nosit ideálně něco na podsvětlení a něco na zjemnění světla. Levné varianty viz krabička od mlíka, ustřižená, na podsvícení + nejlevnější malý bílý deštník na přiclonění a prosvětlení a změkčení světla. V případě maličko profesionálnějšího přístupu doporučuji úžasnou kombinaci viz. zde
jj, na Aukru jsou i 110-ky. Chceš-li fajnšmekra, někde na Damyku byl Vlkodlak i se dvěma deštníčky...to abych si vzal maringotku, protože tam budu mít i centrálu...
Bobe, tak se koukej, co jsem si ve FotoŠkoda koupil za 450kč, ta velká leská věc se vejde do tý malý kapsičky a dohromady to váží přesně 100g!;o) A ten Nikon má ISO až 3200 a popravdě jsem si ho kupoval hlavně kvůli tomu a taky že je šikovnej do ruky a s automatem je to Blbuvzdorec Ty jsi teď takhle zlomil srdéčko a vzal mi náději!;o) A k tomu jeden ministativ a trnovej stativ"kolík od stanu"-přidělám k němu pásek a bude to na focení na prudkým svahu nebo na stromě patent nad patenty, aneb Forrest-Kutil!;o) Se obávám, že se u mě brzy dostaví, vyjádřeno termínem moderní ekonomie,"Syndrom Rybáře-Muškaře", to znamená, čím víc různých mušek máš, tím máš neodbytnější dojem, že jich chceš a potřebuješ víc! Takovejch serepetiček na fotodokumentaci!
Bobe a budeš tak moc hodnej a ukážeš mi v tý Unhošti, jak se ten poloautomat s proritou clony na tý mý mašince nastavuje, když jsi ten ProfiNikonář Srdeční, please?;o)) A máš recht stejně je teď vidět jen mezi 8.-16.hodinou, tak proč zbytečně zaclánět víc a dýl!
Děkuju moc za pochvalu, ale teď mi řekni, proč jsi mi teda doporučoval ke koupi stroj s co nejvyšším ISO? Já vím, až bude v lese šero!;o) Jsi Zlatej, ale zatím jsem rád, že jsem rád a tyhle profilevely, co mi tu popisuješ, si pak od Tebe radši nechám ukázat, jestli budeš tak hodnej, se bojím, že si na to ve svý tuposti něco namačkám a nadatluju a pak s tím nepůjde fotit vůbec nic! Pro mě je lepší si to nechat ukázat od znalce, jsem takovej ten typ, co radši skočí do auta a někam zajede(a do MB je to kousek), a tam bude pozorně naslouchat Javasovi, svýmu Guru, než abych se pouštěl do adrenalinovejch sportů "Hra s hejblátkama", zatím jsem byl rád, když jsem to zvládnul přepnout na makro, už to pro mě byl důvod k malý oslavě!;o) I proto jsem tak povděčnej Kudlovi, že nelenil a hned mi začal v terénu ukazovat a vysvětlovat, jak se foťej houby "in natura"!;o)
Petre!!!Tak to koukam,jak vyorana mys To je skvely!!!Promin,ale jako bys to nefotil ani tyMas to opravdu paradni fotky.Jeste malou radu:nefot proti obloze,snimek je bud tmavy nebo prepaleny.A abys dosahl dokonalych zaberu,musis mit stativ nebo nejakou oporu,protoze vetsinou je malo svetla a ty se musis snazit o nejvetsi clonu,ale to potom operujes s dlouhymi casy,mnohdy i vteriny a to nemas sanci udrzet.Tak uz dost poucovaniChvalim!!!Libi se mi!!!Drzim ti palce
Vendeline, Vendeline, tak Ty mi radsi pochvalis "prasivky" nez decanko mazly vystavni kremenaky a hribky!;o) Dekuju moc za pochvalu, i dyz jsi divnej, kdyz mas takovy pomyleny priority!;o)
Hm, někdo vyrazil na sametonožky. Jak je to možné, že jsou tak krásné?! Tady je vše zmrzlé. Koukám, že jdeš s fotografováním do sebe. Jo, tyto snímky už mají sqvělou kvalitu. Jen jak píše Václav, pokus se vyvarovat co nejvíce focení proti světlu a až si pořídíš ten stativ, budeš nás všechny trumfovat muhehe. Jen tak dál Zeptám se, fotil jsi to na automat, nebo manuál ...
Děkuju zuřivě, George! Automat, jo a to není to velký "A"na tom kolečku nahože, je to ten lesní nebo luční, zelenej foťáček, jak jsem bohužel zjistil!:-/
Petre!!!To nejsou pomyleny priorityto bude tim,ze hribku nachazim pomali a kremenaka jsem nasel vloni jednohoNo zkratka neumim je hledattakze zustavam u tech prasivek,co se mi vice ukazuji
Vendelíne a Ty radši hříbky nebo křemenáče? Vezmu Tě s sebou na Přísečnici nebo k Mimoni, tam se budeš moct realizovat! Jo a na obou místech taky rostou plantáže Hřibů strakošů, jestli je máš rád!:o))
Kudlo,Zdeno a Sley děkuju moc, Vaše cenný a praktický rady ze včera jsem dnes úspěšně exploaroval a pár trsů sametonožky našel ani ne po 15 minutách v terénu u Slaného! Fotky z dnes tedy budou pochopitelně dedikovány především Vám třem, hodím je sem někdy po půlnoci, nafotil jsem toho dost, jdu třídit a upravovat!:o)) Gentlemani, má poklona a díky!:o)) P.S.Zdeno, mohl Tě bych ještě poprosit o doplňující info-viz 2010-01-17 23:29:19, please?
Super . Některé znám, ale ostatní postupně vyzkouším, hub dostatek - 3 šuplíky zmrzlíků v mrazáku asi budou stačit. Asi se budu muset snížit k nákupu shitake v Makru .
Kudlo, ty recepty jsou moc hezky udělaný, akorát by mě zajímalo, jak jsi u receptu "Houbové placičky" myslel to, že "houby nastrouháme"? To jako na struhadle?
Stando, pust si video, Ivana (paní co peče, vaří, smaží) fakt je strouhá na struhadle ....já podle jejich receptů dělám (cca 2? roky- časově neodhadnu)mini trdelníky a také jsem dělala vánoční cukroví - košíčky
Stando, jak píše Míla, stačí se podívat na video. Je tam krásně ukázáno, jak se strouhají houby na struhadle. Já osobně taky strouhám masáky na karbanátky ....
Čest a Sláva Haboyovi, Šikovnýmu Jihočeskýmu Psohlavcovi! "Slechy TřicetiStříbrné" máš luxusní! Můžu poprostit o info, z jaký nadmořský vejsky, jestli rostly u vody nebo ve vlhku a jestli na kraji lesa nebo v srdci lesa, orientace svahu a ve společnosti jakých dřevin se vyskytovaly? A nyní dotaz pro ctěnou MykoRadu HouboMudrců-našli jste ušiska i na Bezu červeném(hroznatý, lesní) - Sambucus racemosa L.? Případně i na jiných dřevinách a jaká jsou vaše doporučení pro úspěšnej ouškolov? Za případné informace a laskavou pomoc předem děkuju a budu zavázán až zauzlen!
My jsme tady tak 600m nad mořem, ušiska tu rostou převážně na starých bezech, ale i na našem ořešáku. Bezy se tu dají najít jak v neudržovaných lesích, tak v remízkách okolo polí. Když zaprší, nebo taje sníh, tak se ušiska nacucají bez ohledu na lokalitě.
Jj, přesně tak. Ušiska najdeš z 99% na Černém bezu. Rostou při relativní velké vlhkosti. Po vydatnějších deštích a jak píše Haboy při tání sněhu se jim obzvlášť daří. Nyní je jejich čas .
Boha jeho ... Co jsem komu udělal, to je tak těžké vložit čistý, prostý text a nesnažit se o nějaká grafická dílka? Až budu mít chvíli víc času, tak se pokusím s tím něco udělat a vložit seznam přednášek levotočivé zatáčky na Ostravu.
A kdože je ten "Roman Nový z Novin"? Je to hezkej křížovkářskej rébus ala Rosetská deska, není-liž pravda? Aaale když se chce, tak i tu informaci z toho vyextrahovat není zase takovej oříšek, houbaření je přeci o hledání! Hanýžko, to je pro "dobrotu na žebrotu", žeáááno? Jestli si můžu dovolit poradit jednu technickou, vlož to tam ještě jednou jenom v prostým textu a Robi nebo jinej admin ten první nástřel smázne, podle mě to bude cesta nejmenšího odporu a nic si z toho nedělej, žádnej učenej z nebe nespadl, my Tě stejně milujeme!:o))
Největší sranda je, že jsem to prostě jen zkopírovala z pozvánky a nijak neupravovala, natožpak abych vytvářela nějaká díla. No nic, jsem houba, měla jsem zkontrolovat 1. pozvánku a neopakovat tak stejnou chybu víckrát. Omlouvám se robimu za přidělanou práci.
Přesně tak se mi to taky stalo. Rychle zkopírovat, šoupnout sem a hle, vloudila se chybička. Jestliže jsi kopírovala text z webu a kopírovala jsi pozvánku přímo do zdejšího editoru, tak je to jasné. Zdejší editor je na klasické psaní. Neumí editovat různé kody, znaky.
Těhle kozáků (snad k. šedozelený) jsem dřív, když jsem ještě houby sbíral pouze k jídlu, pravidelně pár kousků nacházel vždy na stejném místě. teď už jsem ho pár let neviděl.
Se omlouvám a stavím si matrace ke zdi, doufám, že před exekucí budu moct mít poslední přáníčko stran jídla a doutníček před popravčí četou!Ty Bělogvardějce doma sušený-mám Ti je zejtra vzít s sebou do Hor Krušných?;o)
Jo a těch kozáků tam v rašeliništích roste víc druhů, počítám tak aspoň 5-6, mimo jiný K.barvoměnný, kapucínek, bílý, skořicový, dost v nich tápu, rád Tě provedu svejma(Tvejma) flekama!
.....Bohužel červavej jako řešeto a to se říká, že křemeňáci bejbvaj skoro vždy zdraví a okolo Mimoně to tak i je, jestli je to nějakej lokální problém nebo jestli je to daný vyšší nadmořskou vejškou, co na to třeba Kolega Kraken, ten chodí na podobný lokality!;o)
Nevím, jestli s tím má nadmořská výška něco společného, ale starší a přerostlé křemenáče co nacházím nad Potočnou a u Přísečnice bývají někdy dost prolezlé červy. Nezkoumal jsem to, ale třeba to záleží na určitém období a na zvýšené aktivitě mušek
Máš Karle pravdu. Na Svaťáku, v Suhdole, okolí Blatna, když se našel jakýkoliv megáč byl červivý. Po odkrojení třeně se zdál zdráv, ale bohužel. V té době (jako malý kluk)jsem nerozřezával hlavičky, tudíž šup do košíku. Při zpáteční cestě koukám co vylézá z košíku. Z vysokého mohutného masa vylézalo kvanta mega červů. Jako kdyby to bylo včera . Tady na Vysočině se mi to stává zřídka, lépe řečeno, jen když je velké sucho.
Naprosto přesně, Jiří, děkuju! Ze začátku mi přišlo divný, když jsem často nacházel rozříznutý nebo rozlomený klobouky Křemeňáků březovejch nastojato a to i relativně mladejch kousků a pokládal jsem to za místní domorodý barbarství, ale když jsem si 2-3x přivezl koš, kterej by pak udělal spíš radost rybářům coby návnada, tak jsem se do nich taky aspoň maličko začal koukat! A pak jsem zjistil, že stačí pozorně sledovat povrch klobouku a pátrat po "dýchacích otvorech" a bylo to jasný i bez "pitvy zaživa"! Osikáči a krváči ani zdaleka tak napadený nepřišli, semtam něco u velikánů!
Děkuju moc za info, Kodliku! Tenhle rok to spolu vyzkoumáme, jestli larvičky(mimochodem, zdají se mi "masitější" než ty z praváků, masáků nebo kozáků) přibývají úměrně nadmořský vejšce nebo jestli to bude na principu Gaussovy křivky, jinak mi přišlo, že čím vejš lezu, tím jsou plodnice mohutnější, ale to může bejt dáno statistickou chybou, že až na vrcholky hor se tolik houbařů nedoškrábe a tudíž má víc hub šanci se "rozkošatit a zmužnět" do velikosti XXL!:o),lidově řečeno! Nějak mi nereaguješ na maily ani na vzkazy, tak doufám, že u Tebe nejsem v nemilosti, ConPadre!;o)
Árny,jsem se nedivil, sám jsem se přiznal bez mučení, spíš by byl dvojnásobnej zázrak, kdyby tenhle Mohutnej Kmet byl zdravej jak řípa!Co mám v koši je skoro na stopro bez "ponravího masíčka", ale tohodle Mamutka jsem jsi prostě musel aspoň vyfotit, tohle by mi těžko někdo věřil nebo by to přinejmenším pokládal za "houbařskou latinu"! Jestli máš rád křemeňáky, přivezu Ti vzorovej koš, ať se ujistíš, že nevrdloužu!:o))
Ale stejně potěšil, umístnil jsem ho na takový návršíčko, aby mohl vítr roznýst jeho výtrusy co nejdál, dejte mi vědět, až letos narazíte na jeho dětičky, kam je až vítr a osud zavál!
Tyto stránky byly, jsou a budou vždy orientovány zcela jasným směrem, jak už vyplývá i z jejich názvu a podtitulu. V poslední době se zde však, bohužel, i přes má opakovaná varování objevují příspěvky zcela vybočující z tohoto rámce a byť třeba v dobrém dělající z těchto stránek jakýsi Hydepark. Toto budiž považováno za poslední prosbu a současně i varování. Zkuste, prosím, než odešlete každý jeden svůj příspěvek se zamyslet, zda se skutečně vztahuje k obsahové náplni těchto stránek, nebo zda se jedná o nějaké osobní výlevy často zcela mimo rámec slušného společenského chování. Netvrdím, že zde nemůže a nesmí být jistá volnost v obsahu příspěvků a debaty, leč uvážlivě. Nebutu tu peskovat a uvádět nikoho konkrétního, budu jen doufat, že se dotyční / -ný / -né / -ná chytí za svůj nos i beztak a pokusí se s tím něco udělat.
Pěkný den přeji všem.A šoupnu tu jednu fotečku ze včerejší procházky po Pustevnách.Foceno kolem 15,kdy už slunce pomalu zapadalo.Je to pohled od Radhoště směrem na údolí Bečvy a Slovensko (Nízké Tatry). Je tam spousta krásných houbařských míst.