Houbaření - Literatura - Hřibovité houby

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Hřibovité houby
Autor  Josef Šutara, Michal Mikšík, Václav Janda
ISBN  978-80-200-1717-8
Kategorie  houby


Publikace podává celkový přehled o hřibovitých houbách, které jsou u naší veřejnosti zajisté nejpopulárnější skupinou hub. Kniha obsahuje popisy a velké množství barevných fotografií téměř všech hřibovitých hub známých z území České republiky. Do knihy jsou navíc zařazeny i některé zahreniční hřiby, se kterými se mohou setkat naši turisté cestující především do jižních oblastí Evropy.

První část knihy obsahuje kapitoly o ochraně hřibů a o určovacích znacích důležitých pro určování hub náležejících do této skupiny. Nechybí ani klíče k určování rodů a druhů našich hřibovitých a slovníček odborných výrazů.

Druhá hlavní část knihy obsahuje texty, týkající se jednotlivých druhů (včetně jejich výžnačných forem a variet). U každého druhu jsou uvedeny podrobné popisy charakteristických znaků, údaje o ekologii a rozšíření a také poznámky o jedlosti a možných záměnách za jiné druhy. U vzácných druhů jsou též zmíněny údaje o stupni jejich ohrožení, případně o jejich ochraně. Texty jsou doplněny barevnými forografiemi ilustrujícími vzhled jednotlivých druhů a dokumentující variabilitu tvarů a pestrost barev, jakou tato skupina hub vyniká.

Mezi vyobrazenými druhy je možno najít celou řadu našich vzácných hřibovitých hub, jejichž barevné fotografie nebyly v české mykologické literatuře doposud publikovány, například hřib sírový, hřib maličký, hřib horský, hřib Moserův, hřib mokřadní, hřib kloloděj červený, hřib koloděj prvosenkový, hřib kovář červenohlavý, hřib satan hlohový, křemenáč osikový hnědý a některé další. V knize je navrženo šest nových kombinací latinských jmen, použitých poprvé právě v této publikaci. Na konci knihy je připojen bohatý přehled odborné literatury a rejstříky latinských a českých jmen.

Publikace je určena nejen pro mykology, ale i pro všechny milovníky hub a přírody.

 


 

tolik oficiální text na přebalu knihy.

S textem nelze, než souhlasit, kniha je provedena skutečně profesionálně, tak, jak jsme u nakladatelství Academia zvyklí.

Pokud snad chcete nahlédnout přímo do knihy, na stránkách Věda.cz jsou hned 2 ukázky ve formě PDF. Konkrétně Klouzek středozemní, Belliniho a sibiřský a Klouzek žíhaný, zrnitý a bílý.



    komentáře: 0