Houbaření - Atlas hub | Pečárka císařská

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Pečárka císařská
Agaricus augustus Fr. 1838
jedlá

Pečárka císařská - Agaricus augustus Fr. 1838
  Autor: robi   Komentářů: 0  
Pečárka císařská - Agaricus augustus Fr. 1838
  Autor: robi   Komentářů: 0  
 


Roste od-do   Červenec - Říjen
Popis   Klobouk je 100–250mm široký, v mládí téměř kulovitý, později se rozevírá až do sklenuta a má často nepravidelný tvar. Má žlutohnědou barvu a zřetelné kruhy hnědých vláknitých šupin na žlutém podkladu; šupiny se směrem ke středu klobouku spojují. Po otlačení žloutne.

Třeň je 100–200mm dlouhý, bělavý s malými odstátými šupinkami a velikým bělavým prstenem.

Lupeny jsou zprvu bělavé, stářím se zbarvují dohněda.

Dužnina je tlustá, bílá a voní výrazně houbově.

Výtrusný prach je hnědý.

Využití: využitelná obvyklými kuchyňskými způsoby. Sušená má výbornou chuť i vůni, která obohatí každé houbové jídlo. Klobouk nemusíte loupat, stačí jej otřít vlhkou utěrkou. Třeň je lepší pro jeho tuhost nepoužívat.

Výskyt   nehojně až vzácně v létě a na podzim v listnatých a smíšených, někdy i jehličnatých lesích, jednotlivě i po skupinkách.

Odkazy     -
Záměna     -
Další jména   
slovensky (slovensky)   Pečiarka obrovská
německy (deutsch)   Riesenchampignon, Braunschuppiger Riesenegerling
Latinská synonyma     


    po stránkách        komentáře: 0