| Popis |     | Řád: hřibotvaré,  čeleď: hřibovité
 
  Klobouk: 30-80mm široký, s pokožkou v mládí za vlhka trochu voskovitou, za sucha sametovou, v dospělosti lysou, někdy rozpraskanou na políčka, olivověhnědou nebo šedohnědou, ve stáří okrově nebo červenavě hnědou, na okraji růžovou nebo červenavou, později blednoucí až do žlutohnědavé. 
  Póry: nejprve velmi drobné, v dospělosti ale až 1mm široké, v mládí sytě žluté, potom zelenožluté, po otlačení modrozelené.
  Třeň: 30-80mm dlouhý, 7-25mm široký, dole zůžený až tupě kuželovitý, obalený žlutou myceliovou plstí, nahoře nejprve žlutý, níže, brzy však celý, pokrytý podélnými červenými pásky, nebo rozmytými skvrnami.
  Dužnina: v prasklinách klobouku je žlutohnědá, ve středu klobouku růžová, na řezu neměnná, nad rourkami žlutavá, na řezu modrající, v horních 2/3 třeně světležlutá, na bázi červenohnědá.
  Chuť i vůně nevýrazná, mírná.
  Výtrusný prach: hnědoolivový
 
  Možná záměna: Hřib Engelův
 
  |