Houbaření - Herbář | Sléz pižmový

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Sléz pižmový
Malva moschata L.

>


Sléz pižmový (Malva moschata L.)
Autor: Herom   Komentářů: 0
Sléz pižmový (Malva moschata L.)
Autor: Herom   Komentářů: 0
Sléz pižmový (Malva moschata L.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Září
Barva květu   růžová
Popis   

Popis

Vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, dorůstá 30 až 100 centimetrů do výšky. Původní místo výskytu je především Evropa, později se rozšířila do Severní Ameriky. Barva kořene je neobvykle bílá, vyrůstá z něj přímá lodyha, která nese bledě zelené listy, které jsou na líci lysé. Květní stopka je chlupatá, květy vyrůstají v úžlabí listů. Květy slézu jsou bílé až světle růžové s tmavším žilkováním, vyrůstají jednotlivě. Rostlina je výrazná vůní pižma.

Druh je vysoce proměnlivý, zejména ve tvaru listů. Přízemní listy jsou často dlouze řapíkaté a většinou celistvé, nad nimi jsou listy dlanitě pětilaločné, lodyžní listy pěti až sedmidílné až pětisečné.

Stanoviště

Rostlině se dobře daří ve vlhkých vápnitých půdách s dostatkem světla a dobrou propustností. Roste podél cest, v příkopech, na náspech, polích, zahradách, pastvinách, rumištích nebo na loukách.

Léčivost

Vyniká svými hojivými a zklidňujícími účinky, které jsou známi již od pradávna. Rodové jméno se totiž vztahuje k řeckému "malave" a to znamená "obměkčující". Výrazně ovlivňuje i léčbu kašle a dýchacích cest díky obsahu slizovitých látek. Jako mast se hodí k léčbě popálenin, pohmožděnin, bodnutí hmyzem či k hojení řezných ran.

Poznámka:  Velmi podobným druhem je sléz velkokvětý /Bismalva alcea/. Liší se od slézu pižmového lodyhou alespoň v horní části s hvězdovitými chlupy. Protože takové rozlišení vyžaduje mít u sebe kvalitní lupu, často dochází k záměnám. Tyhle velmi podobné druhy se ale liší svými nároky na stanoviště. Podle knihy Květena ČR roste sléz pižmový na vápníkem chudých půdách, především na silikátových horninách, na lokalitách s vlhčím klimatem. Naopak sléz velkokvětý roste především na suchých kamenitých stráních, zejména na vápenci. Velmi podobnou rostlinou je i slézovec durynský, kterému se daří v suchu a v územích s vysokými letními teplotami.

Odkazy     -
Další jména   slézovník pižmový, Bismalva moschata