Houbaření - Herbář | křivatec český

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

křivatec český
Gagea bohemica

>


křivatec český (Gagea bohemica)
Autor: robi   Komentářů: 0
křivatec český (Gagea bohemica)
Autor: robi   Komentářů: 0
křivatec český (Gagea bohemica)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   žlutá
Popis   

Obecný popis

Vytrvalá, velmi drobná 2-6(-10)cm cibulnatá bylina z čeledi liliovitých. Dvě nestejně velké cibulky jsou uloženy ve společném kulovitém obalu, lodyhy jsou lysé nebo řídce chlupaté. Přízemní listy jsou dva, niťovité, 3–7(–10) cm dlouhé, lysé nebo řidčeji chlupaté; lodyžních listů bývá 2–6, dolní je kopinatý, na okraji často brvitý, vyšší jsou užší. Květ je často jen jediný, řidčeji jich může být až 6; květní stopky jsou odstále chlupaté; okvětních lístků je 6, obvejčitých až obkopinatých, (1–)1,2–1,8 cm dlouhých, na špičce většinou zaokrouhlených, žlutých, na vnější straně zelenavých a často s červenohnědým proužkem; tyčinek je 6; semeník je svrchní.

Stanoviště

Provází nezapojenou vegetaci na osluněných, vysýchavých místech s velmi mělkou půdou, zejména na skalních teráskách a v xerotermních trávnících, nejčastěji na místech s převládajícími mechorosty. Preferuje živinami chudé písčité půdy na nevápenných podkladech; pokud roste na vápenci, pak výhradně na ploškách lokálně odvápněných.

Rozšíření

V ČR se vyskytuje jednak v širším okolí Prahy, odkud byl popsán, zasahuje až na jižní okraj Českého středohoří a ke Kolínu; na Moravě je výskyt soustředěn do prostoru mezi Znojmem a Brnem.

Ochrana

V minulosti byl považován za kriticky ohrožený taxon, dnes se v ČR hodnotí jen jako silně ohrožený (C2r). Jako silně ohrožený (§2) druh jej chrání i česká vyhláška.

Odkazy     -
Další jména