Houbaření - Herbář | Turan kanadský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Turan kanadský
Conyda Canadensis

>


Turan kanadský (Conyda Canadensis)
Autor: brtník   Komentářů: 0
Turan kanadský (Conyda Canadensis)
Autor: brtník   Komentářů: 0
Turan kanadský (Conyda Canadensis)
Autor: brtník   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Říjen
Barva květu   bílá
Popis   

Čeleď  

Asteraceae (hvězdnicovité)

Popis  

Jednoletá bylina vysoká 15 až 100cm, lodyha s podélným rýhováním je hustě olistěná, ve vrchní části větvená. Latovitá květenství s drobnými válcovitými úbory i přes 200 na jedné rostlině, plodem je ochmýřená nažka. Uschlá lodyha zůstává přes zimu, kdy ji nahradí nová rostlina.

Původem je turan z Ameriky, do Evropy byl zavlečen. Na území ČR roste od nížin až po podhorský pás, najdeme ho ve městech, na rumištích, úhorech, při cestách, starých zahradách, železničních náspech. Neklade vysoké nároky na půdu ani na vlhkost, daří se mu úspěšně rozmnožovat. Prozatím není u nás klasifikován jako invazivní.  

Poznámka

Pro staré indiánské kmeny byl turan významnou léčivou rostlinou. Zdomácnění turanu v Evropě je značně starého data.  Nevíme, kdy a jak se turan do Evropy dostal. Můžem si představit, že po objevu Ameriky se odtud lidi vraceli do Evropy nejen s bohatstvím a slávou, ale taky plní cizokrajných infekcí a indiánských střevních parazitů. Někteří nemocní si možná přivezli domů i semena turanu, který si už v Americe vyzkoušeli, že jim pomáhá. Proti střevním parazitům, co způsobovali vnitřní krvácení, asi turan opravdu pomáhá. Jenže my lidé 21.století se musíme před léčením turanem zamýšlet, zda naše vnitřní krvácení nemá jinou příčinu  -  kterou je nutno léčit jinak.

Odkazy     Naše rostiny v léčitelství - Korbelář, Endriš, Krejča
Další jména   turanka kanadská
slovensky (slovensky)   turanec kanadský