Houbaření - Herbář | Pupalka

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Pupalka
Oenothera sp.

>


Pupalka  (Oenothera  sp.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Pupalka  (Oenothera  sp.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Pupalka  (Oenothera  sp.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Září
Barva květu   žlutá
Popis   

čeleď:  pupalkovité  -   Oenotheraceae

Pupalek existuje více než 150 druhů. Primární vývojové centrum mají v Americe. Tyto druhy jsou rozděleny do několika sekcí.  Podstatné je vědět, že  pupalky jsou schopné se mezi sebou křížit. Zejména druhy ze stejné sekce se mezi sebou kříží velmi snadno. Vznikají tak hybridogenní druhy, které se následně šíří nezávisle na rodičovských druzích a postupně si vytvářejí vlastní areál.

Praktický význam pupalek je značný. Mají význam zejména jako léčivé rostliny. Několik druhů je pěstováno ve velkém. Vzhledem k jejich účinným látkám bude hospodářský význam pupalek stoupat. Proto stále probíhá jejich výzkum. V ČR je nejčastěji pěstovaná pupalka dvouletá.

Semena mnoha druhů pupalek se k nám dostávají nejčastěji spolu s převáženým zbožím na vagonech. Jsou druhem. kterému růst vedle železničních kolejí velmi vyhovuje. U železničních tratí se často setkávají různé druhy pupalek vedle sebe, tvoří pak spolu křížence. Jejich semena se pak na vagonech snadno dostanou na další lokality, kde se opět mohou zkřížit s některým dalším z mnoha druhů pupalek. Některé takto zavlečené druhy se u nás vyskytnou jen přechodně, a zakrátko vymizí, u mnoha jiných lze očekávat další šíření. Zejména hybridogenní druhy u nás tvoří mnoho velmi životaschopných semen.

Na zdejších obrázcích je neurčený druh pupalky z lokality blízko Nákladového nádraží Praha Žižkov. V jejích květech mne zaujal zajména jiný tvar blizny, než je běžné u našich často pěstovaných druhů pupalek vídat.

 

Odkazy     -
Další jména