Houbaření - Herbář | vrba babylonská - kultivary

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

vrba babylonská - kultivary
Salix babylonica - cv.

>


vrba babylonská - kultivary (Salix babylonica - cv.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
vrba babylonská - kultivary (Salix babylonica - cv.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
vrba babylonská - kultivary (Salix babylonica - cv.)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:   vrbovité

Původní druh je domácí v Číně,  ale ta původní divoká forma se v Evropě nepěstuje. V Evropě je oblíbených několik kultivarů vrby babylonské a v ČR zejména její  kříženci s našimi vrbami.

V jižní Evropě a v severní Africe se pěstuje převislá /smuteční/ forma vrby babylonské.  S tou se lze u nás setkat jen v nejteplejších oblastech, je málo mrazuvzdorná. Má velmi dlouhou vegetační dobu, její letorosty často nestihnou před zimou vyzrát. Může mít na větvích zelené listy až do ledna následujícího roku. Tím se liší od běžně pěstované vrby náhrobní, které listy opadávají normálně už během podzimu.Zjara je rozlišíme podle toho, že u nás pěstovaný klon převislé vrby babylonské má samičí květy a tvoří semena, kdežto kultivar vrba náhrobní má květy samčí a tvoří jen pyl. Převislá forma čistého druhu naší vrby bílé je samičí klon, tvoří semena.

Zvláštností kultivarů vrby babylonské a jejích kříženců může být, že má v jehnědách současně samčí i samičí květy.

Za to je u nás oblíbený kříženec vrby babylonské a vrby bílé, známý jako vrba náhrobní /Salix x sepulcralis/. Protože se pěstuje velmi často,  má ve zdejším herbáři samostatnou složku.

U nás se v posledních letech často vysazuje  vrba babylonská  cv. Tortuosa s nápadně pokroucenými větvemi.  Tento kultivar je u nás při průměrných zimách mrazuvzdorný.  Tady je na obrázcích nahoře nad textem.

V současné době se setkáváme i s dalším křížencem vrby babylonské cv. Tortuosa s vrbou bílou, jmenuje se  vrba červenokřivolaká /Salix x erythroflexuoza/.  Ta má nápadně pokroucené oranžové větve, které jsou mírně převislé.

Pro chladné polohy a mrazové kotliny byl vyšlechtěn kultivar  Salix x blanda, říká se mu vrba oblouková.  Ten vzniknul zkřížením převislé formy vrby babylonské s vrbou křehkou.  Má deštníkovitě převislou korunu.

Zahradníci v současné době šlechtí další a další kultivary vrby babylonské a její křížence, zejména s velmi pokroucenými listy.  Na následujících obrázcích budou ukázky různých kultivarů již bez pojmenování, pouze jako ukázky pestrosti u nás pěstovaných typů.

 

Odkazy     -
Další jména   Salix matsudana