Houbaření - Herbář | Lopuch

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Lopuch
Arctium

>


Lopuch  (Arctium )
Autor: Véna   Komentářů: 0
Lopuch  (Arctium )
Autor: brtník   Komentářů: 2
Lopuch  (Arctium )
Autor: Véna   Komentářů: 1


Kvete od-do   Červenec - Srpen
Barva květu   fialová
Popis   

Čeleď

Asteraceae (hvězdnicovité)

Popis

V ČR rostou 4 základní druhy lopuchů, a to lopuch větší  /Arctium lappa/, lopuch menší /Arctium minus/, lopuch plstnatý /Arctium tomentosum/, a lopuch hajní  /Arctium nemorosum/.  Všechny 4 druhy jsou schopné se mezi sebou křížit, a protože křížením vzniklé potomstvo je nadále plodné, může docházet k dalšímu křížení z kterýmkoliv z původních rodičovských druhů a nebo s jiným druhem lopuchu. Proto není snadné najít pro fotografování do herbáře stoprocentně geneticky čisté jedince toho či onoho druhu bez příměsi genů jiného druhu lopuchu. Následující obrázky proto mají za cíl ukázat pestrost tvarů lopuchů, bez uvedení druhu.  Obsah léčivých látek je ve všech druzích lopuchů podobný a používají se stejným způsobem.

Statné dvouleté až 2metry vysoké byliny. Rozvětvený kořen může dorůstat i více než 60cm. Srdčité listy vyrůstají v růžici, na spodní straně mají bělavé chloupky. Šedočernavý stvol je dřevnatý až 1m vysoký, vyplněný dužninou. Fialové, vzácně bílé trubkovité květy v kulovitém úboru tvořeném listeny s háčky (bodlák). Plodem je nažka. Velice dobře se rozmnožuje kulovitými (bodláky) které se zamotají do srsti zvěře, nebo oděvů lidí.

Stanoviště

Roste na rumištích, skládkách, u chodníků, zdí, na polích a v blízkosti lidských obydlí. Je to plevelná rostlina.

Využití

Lopuchy jsou široce využívány v léčitelství, sbírá se hlavně kořen. Výtažky slouží pro léčbu akné, působí také močopudně.

Odkazy     dTest - Léčivá síla rostlin
Léčivé bylinky.celyden.cz
Další jména   bodláky, ježci, babí kořen, knoflíky
slovensky (slovensky)   Lopuch