Houbaření - Herbář | Zběhovec plazivý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Zběhovec plazivý
Ajuga reptans

>


Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)
Autor: Prosty   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Červenec
Barva květu   modrá
Popis   

Popis

Vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité s horizontálně orientovaným oddenkem a 2-4mi plazivými nadzemními výběžky, dorůstající výšky 10 - 30 cm . Jednoduchá lodyha je nevětvená, přímá nebo vystoupavá, při bázi olysalá, výše na dvou protilehlých stranách pýřitě chlupatá, na zbývajících lysá. Přízemní listy jsou na okrajích hrubě vroubkované, pozvolna se zužují v krátký řapík. Listy přízemní růžice dlouze řapíkaté, čepel je úzce obvejčitá, téměř celokrajná. Lodyžních listů většinou dva páry, jsou krátce řapíkaté, s vejčitou čepelí. Listeny jsou delší než květy, nejvýše položené listeny mají namodralou barvu. Květy jsou souměrné a oboupohlavné, skládají se do lichoklasu. Jejich barva je modrá, fialovomodrá, výjimečně i růžová nebo bílá. Plody jsou čtyři tvrdky.

Výskyt

Roste v listnatých lesích, v údolích lesních potoků, na loukách a v křovinách. Jedná se o druh polostinných stanovišť a středně vlhkých půd. Není příliš náročný na živiny. Kvete od dubna do července.

Rozšíření

U nás se vyskytuje na většině území, především v nižších a středních polohách, ojediněle vystupuje až do hor.

Záměna

Bývá velice často zaměňován za podobný a léčivými účinky obdobný zběhovec lesní. Rozdíl je patrný při pohledu na zákrovní listeny, které má zběhovec plazivý celokrajné, ale zběhovec lesní trojlaločné, vidlené.

Odkazy     -
Další jména