Houbaření - Herbář | Jahodník obecný

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Jahodník obecný
Fragaria vesca

>


Jahodník obecný (Fragaria vesca)
Autor: Iris   Komentářů: 0
Jahodník obecný (Fragaria vesca)
Autor: Iris   Komentářů: 0
Jahodník obecný (Fragaria vesca)
Autor: Prosty   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Srpen
Barva květu   bílá
Popis   

Čeleď - Růžovité - Rosaceae

Je to vytrvalá 5 - 30cm vysoká bylina s přízemní listovou růžicí a s plazivými kořenujícími výhonky. Listy jsou trojčetné, dlouze řapíkaté, zubaté a chlupaté. Květy oboupohlavné, 5tičetné, bílé. Souplodí je jahoda, kulovité až kuželovité červené barvy. Snadno opadává.

Stanoviště - paseky, lesní okraje, okolo cest, křoviny, stráně, příkopy, na světlinách bohatě plodí, v tmavých lesích bývá neplodný

Rozšíření - V ČR po celém území

Léčivka : Listy sbíráme od května do srpna včetně řapíků. Bez lodyh. Obsahují třísloviny, silice a flavony. Plody obsahují bílkoviny, cukry, sodík, draslík, vápník, fosfor, železo. Z vitamínů - A, C a komlex B. Odvar z jahodníku podáváme při chorobách jater, ledvin, revmatizmu a na pročištění krve. Plody jsou také léčivé jak planých tak i šlechtěných druhů. Léčivě působí při chudokrevnosti, cukrovce, dně, ledvinových i močových kaménků, na posílení srdce a nervů. Někteří lidé jsou však na jahody citliví a po pozření se jim objevují svědivé vyrážky. Tento projev je často důkazem poruchy metabolismu. Jahody však nechutnají jen nám lidem, pochutnávají si na nich i zvířata.

Odkazy     -
Další jména