Houbaření - Herbář | Rakytník řešetlákový

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Rakytník řešetlákový
Hippophae rhamnoides

>


Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  Hlošinovité   -   Eleagnaceae

 

Rakytník řešetlákový je domovem od Pyrenejí až po Kavkaz, na sever jde až do středního Švédska. V Evropě   existuje ve dvou poddruzích. Poddruh rhamnoides je silně trnitý keř, charakteristický obyvatel písčitých pobřeží Severního a Baltského moře.  U nás v Čechách lidi často pěstují v zahradách ovocné odrůdy, vyšlechtěné z asijských poddruhů i  z poddruhu fluviatilis, který je původní v Alpách. Hlavním těžištěm rozšíření různých dalších poddruhů rakytníků je ale Asie.

Rakytník je léčivá rostlina. Zejména mnoho vitamínů obsahují jeho bobule, ale hodně vitaminu C má i v listech. Ve starověkém Řecku prý krmili rakytníkem i koně, aby měli lesklou srst. Z toho vzniklo vědecké jméno rakytníku.  Hippos je kůň a phaos je lesklý, proto je rakytník Hippophae.

Je to dvoudomá dřevina, proto je potřeba pěstovat vedle sebe vždy jeden samčí strom vedle jednoho /nebo více/ stromu samičího. Samčí rostliny tvoří mnoho pylu. Opylování zajišťuje vítr. Rakytník má daleko rovětvený kořenový systém. V jeho kořenových hlízách žijí bakterie, které obohacují půdu dusíkem. Mimo jiné se používá i k osázení silničních okrajů, protože je to jedna z mála evropských dřevin, které snášejí mírně zasolenou půdu.

Odkazy     -
Další jména