Houbaření - Herbář | Rdesno hadí kořen

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Rdesno hadí kořen
Bistorta major

>


Rdesno hadí kořen (Bistorta major)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Rdesno hadí kořen (Bistorta major)
Autor: robi   Komentářů: 0
Rdesno hadí kořen (Bistorta major)
Autor: Véna   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Srpen
Barva květu   růžová
Popis   

 Vytrvalá, 20 až 120 cm vysoká bylina. Lodyha přímá nebo vystoupavá, nevětvená, zakončená jediným lichoklasem. Přízemní listy podlouhlé, vejčité nebo kopinaté, špičaté, na bázi uťaté nebo mělce srdčité, celokrajné, řapík křídlatý. Lodyžní listy kopinaté až vejčité, na bázi klínovité nebo mělce srdčité, krátce řapíkaté, pouze horní listy přisedlé. Lichoklas hustý, válcovitý, na vrcholu tupý, 4 - 7 cm dlouhý, květy jen 3 až 4 mm dlouhé, bledě růžové, občas bílé, s nápadně vyčnívajícími tyčinkami. Semena jsou v nažkách,které roznáší vítr. Rostlina se také množí oddenky.

Výskyt

Vlhké louky, rašelinné louky, slatiny, světlé lužní lesy, břehy potoků, na půdách kyselých, s vysokou hladinou spodní vody.V ČR roztroušeně až hojně, místy je však vzácný nebo zcela chybí. Nejčastěji v pahorkatinách, v teplých oblastech je  vzácný. V nížinách se nevyskytuje. Celkově roste v subarktickém a mírném pásmu Eurasie, v Evropě ale chybí na Islandu, v severní Skandinávii a ve Středozemí.

Využití

V léčitelství má široké využití. Jako droga se využívá oddenek, v době květu občas i nať. Používá se zevně ve formě obkladů a vnitřně jako prášek nebo nálev.

Odkazy     -
Další jména