Ahoj Láďo, nálezy i fotky super to víš, já a Boletaceae, to je srdeční záležitost a vždycky mě potěší K "neurčené houbě": viděl bych to na Boletus radicans (hřib medotrpký) dle toho modrání, které mám docela dobře nakoukané i nafocené. Boletus satanas f.crategi (hřib satan hlohový) se sice může vyskytovat s normálními satany (což radicans taky), ač velice, velice vzácně, ale na řezu modrá daleko méně, měl by modrat i méně než satanas. Navíc by měl být (snad) v požerku zažloutlý, nikoli zbarvený stejně jako klobouk, nebo podobně Přesto bych měl jednu otázku- jak dlouho jsi nechal oxidovat dužninu na řezu než jsi řez vyfotil?
Pete, bylo to několik sekund, max. jedna minuta :), doma mám už položku, modrání se zcela ztratilo, zůstal snad jen slabohnědý nádech, hlavně na třeni, díky za info :)
Dle mě by f.crategi neměl toliko modrat, aspoň co vím z literatury. To, že se modrání zcela ztratilo mě ani moc nepřekvapuje, každá oxidace i ta sebepomalejší, někdy dojde ke svému konci, záleží, do jaké barvy a taky jak rychle, takhle je to u všeho. Myslím, že i u B.radicans dochází k celkové oxidaci dužniny a modrání se zcela vytratí... Ale kdyby to byl on (f.crategi), byla by to bomba a moc bych Ti to přál, o tom žádná. Spíše než o určení, jsem se tady snažil nahlas myslet Jsem zvědav, co na to řekne Mr.Mikroskop
Mě tam zase chybí ty červený flíčky, abych mohl hlouběji přemýšlet f.crategi. Btw: Mahony psal max.do 1 min.řez. Junquilleus by měl oxidovat daleko silněji a barevně více do indiga a celkově by měl bejt více žlutější...
To by měl,ale víš jak to je,barva je jeden z nejnespolehlivějších identifikačních znaků,navíc mahony píše,že už byl vykopnutej,tudíž mohl bejt přischlej a méně prudce oxidovat,nebo mohli zaniknout jiný barevný znaky,který by ho někam zaškatulkovaly,takže The truth is out there
Yes, I know, but where is the thruth? In wine there is truth, I think. Já vím, barva je nejvariabilnější znak u hub povšechně. Byl vykoplej prej jen chvilku, třeba o něj Mahony před chvilkou zavadil nohou Síťka by nezmizela, to samý zbarvení v požercích, škoda, že nebyl trochu červavej, ten spodek je takovej nějakej chujovej, tam je jasná výrobní vada Stále bych se přikláněl k B.radicans, ale ani další možnosti nepopírám.
Pěkný choroš sírový a gratulace k h.smrkovému! Zatím jsem sírovce neochutnal, vždy rostly u silnice a nechtělo se mi sbírat. Jeho chuť je připodobňována ke kuřecímu masu, cítíte to někdo taky tak?
Zdravím, houby u nás teď rostou docela slušně, takže jsem se věnoval více sbírání nežli focení, takže až dneska jsem zase trošku vyvětral foťák...začnu třeba lesklokorkou ploskou, která dělá parádu po celý rok...
Ahoj houbaři, po delší odmlce opět přináším aktuální nálezy. Předem musím konstatovat, že zažívám nejhorši hřibovitou krizi za poslední léta, jen asi 5 smrkových i dubových za celou sezonu, vůbec nic tu neroste, dnes jen první letošní křemenáči březoví..
Tady si nejsem moc jistý, prosím o radu. Můj tip je H. Velenovského. bříza, lísky. na 2x2 m zhruba 30 plodnic,uplný rudý koberec, který jsem u holubinek ještě neviděl, některé plodnice velice mírně palčivé, jiné ne.
Nedavno jsem u skoro podobných holubinek řešil skoro to samé. A tady je asi nejlepší možností: 1) chemie 2) nasušit a poslat učitelce 3) nasušit a poslat někomu jinýmu s mikroskopem 4) pozvat učitelku osobně
Zakončím posledni russulou, kterou jen tipuji na h. nádhernou. Výskyt pod bukem, silně palčivá, velikost kloboku 5cm, báze třeně a lupeny po otlaku lehce žloutnoucí až hnědnoucí.
Ahoj LidičkyKonečně jsem zpracoval některé fotky ze sobotní akce za barevnými hřiby!Akce se myslím nadmíru povedla(předcházející parné dny nevěstily nic dobrého!) ale nakonec jsme všichni konstatovali velkou spokojenost! Tímto velké díky Radkovi i Robimu za pozvání a provedení dvěma krásnými houbařskými lokalitami Ještě jednou kluci-díky A já začnu od konce-houžovec hlemýžďovitý.
Musím to uvést na pravou míru - ta druhá lokalita byla letos objevena Jonasem, já jsem v tom nevinně. Jedná se o jeho lokalitu. Já jsem jen rozšířil pole působnosti na lokalitě, alespoň maličko a pomohl tam časem objevit některé další druhy a zmapovat ji. Jemu patří dík a to i můj.
Za nedělní výpravou za ryzcem syrovinkou, byl velice zajímavý. Na lokalitě bylo ukryto přes dvacet plodnic. Při příchodu na lokalitu mi spadla čelist. Na lokalitě bylo o třicet plodnic více. Natáčel jsem, video a fotografoval, čili budu opět opruzovat syrovinkami, ale za týden nalézt na sedmdesát plodnic je dost dobré, alespoň pro mě a to mám další místa… Video je dost nekvalitní, ale jen pro představu, jak syrovinky rostou…
Moc jsem po lokalitě nechtěl lítat, abych toho moc nepošlapal. Vede zde zvířecí stezka a už takto bylo dost syrovinek podupaných… Proto opět více fotografií z jednoho místa
tak vážení, našel jsem dva krásné zampiony a dal jsem si je ve směsi s jinými houbami do knedlíků, karbol jsem necejtil (jenomže mám alergii a furt plnej nos), teď mám krásný štyři houskový knedlíky s houbama a nevím, jestli to můžu sníst, poraďte, bohužel fotka hodně moc blbá
podotýkám, že nohy to mělo dlouhé a bez hlízek, vpodstatě nežloutla, jen jí po sebrání zežloutnula špička klobouku, která nešla oloupat, lupeny byly šedé
Od pohledu bych to řadil někam po bok zápašňáku (pečárka zápašná). Jakékoliv žloutnutí u žampionů = nebrat, pryč od toho. Naopak červenání - bašti a neboj se. Pach se nemusí projevit vždy. Uklidním Tě ovšem tím, že už jsem zažil "sebevrahy" co žloutnocí pečárky jedí a přežívají to jen s menšíma obtížema.
Mě teda žloutnutí nechává naprosto klidným pokud cejtím anýz, pak to jsou ty nejchutnější pečárky, zápašňák je cejtit karbolem nebo inkoustem a žloutne až chromově, zatímce anýzově vonící pečárky žloutnou jen lehce
A pozor na to červenání Robi, taky to není tak jednoznačný Třeba pečárka Bernardova červená, ale od její konzumace tě odradí zápach po rybách nebo karbolu
Jasan, bral jsem to obecně a tzv. pro laiky. Tam je nejsnazší právě ono pravidlo co jsem psal. Podobně jako u ryzců červen mléko. Až časem se člověk naučí rozlišovat, kdy je žloutnutí v pořádku stejně, jako kdy bílé mléko nevadí. A zažil jsem opravdu zápašňáky, co nebyli cejtit, ale přitom to nic jiného být nemohlo, dokonce je determinoval vloni i Učitelka osobně. Měli i typicky hranatej klobouk apod. Prostě příroda s náma nehraje vždy uplně fair play.
klidně si nech chutnat, 2 malé plodnice by se nemusely v jídle projevit a pokud máš lepší zažívání, tak to nemusíš ani pocítit, třeba budeš mít ráno jenom průjem, kterej taky může bejt z kdejakejch příčin. Jednou jsem na smaženici dal 3 Plzně a taky jsem se ráno zesral jako Alík K určení: těžko říc, může to bejt zápašňák, nebo i hajní... jaký měl lupeny? Pokud byly bílý nebo nažloutlý, snědls zápašňáka, pokud byly růžové, bude vše v pohodě, přesně, jak psal Robi!
jen pro představu, směs z hub se skládala z dvou domělých zápašňáků, dvou bedel červenajících, tří klouzsků sličných, tří edulisů, tří erythropusů a asi šesti nebo sedmi badiusů, z toho jsem do těch knedlíků dal asi polovinu směsi a z hotových knedlíků jsem měl 2 sousta... tak to se neotrávím, ani kdybych chtěl... knedle jsem raději vyhodil a dělám si nové jen ze zbylých badiusů... bolí mě břicho, jenže ne z otravy, už jsem asi 5 hodin neměl nic v hubě a mám totální hlad...
Bedla červenající taky loni rozvířila média svou jedovatou příbuznou bedlou zahradní (Macrolepiota rachodes var. bohemica), takže další houba u který červenání není dobrým vodítkem
Čechratka podvinutá byla v minulosti konzumována opakovaně bezpočtem strávníků. Dokonce je v mnoha atlasech datovaných kolem druhé světové války uváděna jako jedlá či dokonce jako jedlá a výborná. Její problém je ten, že jedovaté látky v ní obsažené se v těle kumulují a jednou přesáhneš hranici ...
Tak nevím, zda mám závidět a nebo naopak. Já raději knedlík z mouky, vajíček, kvásku a trochy vody. A k němu jako přílohu nějaký ty plody lesa, třeba bílou omáčku z hřibů smrkových, májovek, ... Prostě to, co mě už někdy od jara slibuje Pete, potažmo jeho femme fatale ... Řečeno jinak - nech si chutnat.
S pavučincem plyšovým S tím to snad bylo vždycky jasný: smrtelně jedovatý Bedlu červenající jsem měl na mysli tu zahradní, ta klasická snad nijak závadná není...
kdepak, s Pavučincem plyšovým to vůbec tak jednoduché nebylo, mnohdy člověk zemřel třeba až 3 týdny po požití a pokud jedl ještě mezi tím nějaké houby, nebyla otrava přisuzována Pavučinci plyšovému, ale některé z hub, požitých posledně, některé starší atlasy uvádějí Pavučince plyšového jako jedlého...
Taky se připojím Včera jsem sebral úplně stejný žampiony jako ty. Rostly ve smrkovém lese, voněly krásně anýzem,lupeny šedé, ale doma jsem z košíku vyndal dvě žluté koule...výslovně žluté celé. Tak letěly
- z tý fotky se to opradvu nedá determinovat a z to, co vidět je a ze všeho popisu tipuju tak pořadí pradvěpodobnosti: hajní, zápašná, ovčí. chtělo to ještě /alespon takhle rozmazanej snímek/ báze třeně a lupenů.
- a už je 31.8., tak jak to dopadlo v žaludku ?????