Čumím jak umím, bomba a gratulace! To je nádhera, letošní zahájení houbařské sezóny s liškami v lednu nemá chybu. Budou hřiby v únoru, bedly v březnu...
Jinak ČT dodělává seriál o houbách a budou v Praze natáčet v pátek poslední záběry se sněhem a snad i zimními houbami. Křenda slíbil dovalit sametonožky. Kdyby se našel nějaký hodný cajzlík, který by měl taky něco pěkného, jedlého, co by se dalo pěkně nainstalovat do zasněžené přírody, dobročinnosti se meze nekladou!
Považuji to za jisté, obě lokality jsou mezi českými mykology dost známé. Především Mecháček byl vzhledem k jeho zařazení v ČK v kategorii "?EX - nezvěstný" ověřován dost. Myslím, že minimálně M. Beran z Jč. Muzea je lustroval důkladně!
Jasně, máš pravdu, to zařazení do ?EN byl trochu úlet, ale v ČK je jich víc. Ne že by houba začala růst, ale prostě při tvorbě seznamu nebyly exikáty, nebyla data... Dneska se o pár lokalitách už ví, mecháčka čeká sestup do méně raritních pater.
+ 2012-01-14 07:52:36
anonym-Roman Maňák
Díky za odpověď. Mě šlo spíš o toho jurana než o ten mecháček
A ještě jedem detailek. Vím, že asi určení nebude lehké, ale Pachlupáček nazelenalý - Lachnum cerinum (Neodasyscypha cerina) o kterém psal Prosty, je makroskopicky prakticky totožný. - Bohužel Prosty, díky vlhku a následnému kolabování foťáku mi detaily na třeníky těchto hub nevyšly.
A na závěr vložím ještě portrét našeho nedělního souputníka. Je to druhý z dvojice libereckých myko-ZZTop Tudor. Jemu vděčím také za uvedení na několik houbařských míst v okolí Reichenbergu. Na to, že mu je již šedesát, zdolává strmé svahy jako kamzík.
Hezký den z deštivého Reichenbergu Vám všem přeje Jonáš
Základní ingredience: Nejprve v zimě, nejlépe den po Třech králích v dešti a za občasného sněžení, vyrazíte s Kájínkou a Forestem na hlívu ustřičnou (nesmíte přitom hledět na kopce ani na strže). Doporučení: hlíva se v takovém případě hledá od země až po několikametrovou výšku a co možná na nejnemožnějším místě.
Protože by huspenina jenom z hlívy, by asi nebylo to pravé, tak zakoupíte sobě (zdůrazňuji sobě) vhodně velké vepřové koleno. Já pořídil radši dvě, protože vepřové zeleniny není nikdy dost. Jo abych nezapomněl na tu zeleninu. Pořiďte asi dvě větší mrkve. Výsledná huspenina bude poněkud jemnější a zároveň na příští myko vycházce budete vidět houbu ještě předtím, než vyroste. Nezapomeňte na pár stroužků utřeného česneku, aby všichni okolo Vás i druhý den věděli, jaká to byla bomba předchozí den k večeři.
Pokud neumíte sám nebo sama vařit, požádejte druhou polovičku, se kterou žijete v jednom bytě, aby nejprve uvařila koleno i s kůží v papińáku s přidáním nějakého toho koření, jako například bobkový list, černý pepř, nové koření. Pokud se vám všechna voda vyvaří, nezoufejte a pořiďte si trochu potravinářské želatiny. Stejný postup provedete i s hlívou ustřičnou. Obé pak po vychladnutí, jak maso, tak hlívu, nakrájíte na větší kousky. Koření pečlivě vyberte, neboť takový celý pepř ve výsledku by Vám mezi zuby nepůsobil ve finální spotřebě nic nového k chuti, vše totiž již dávno zanechal ve vývaru. Nesmíte zapomenout, že vývar z masa si musíte ponechat.
K finálizaci tvaru pokrmu použijte vhodnou nádobu - bábovkovou mísu, srnčí hřbet, pekáček vhodného rozměru. Všechny ingredience promícháte, pak zalijete vývarem z masa. Nezapomeňte osolit. Výsledek přemístíte do připravené nádoby a uklidíte do chladna. Pokud to vydržíte do druhého dne, bude to super. Huspenina se podává mírně popepřená pepřem s chlebem nebo bez. Aby Vám nikdo nezcizil očekávaný dlabanec, usadíte v blízkosti svého psa. Blízkostí se v tomto případě myslí taková vzdálenost, aby pes nebyl u vidličky dříve než Vy. K pití nebudu doporučovat nic, protože se už do Vás stejně po celé "bábovce" možní ani nevejde.
Bezva povídání, bezva jídlo! Já jsem tuhle narazil na stránkách ČMS na recept bez masa, z koupené želatiny a z hub, zavařených v octě. Bylo to dobrý, ale stejného názoru jsem byl v rodině jen já, takže jsem aspiku fakt užil - období kolem Silvestra bylo hodně rosolovité...
u nás děláme houbovou tlačenku bez masa za použití hub v kyselém nálevu jak uvádíš ,jenom místo želetiny(je tuhá)popoužíváme rozvařené prasečí nožičky, když to ochutnali naši kamarádi nechtěli věřit , že je to pouze z hub
u nás děláme tlačeku bez masa pouze s hub naložených k kyselém nálevu jak uvádí,místo želatiny(je tuhá) používáme rozvařené prasečí nožičky, když ochutnali naši kamarádi nechtěli věřit , že je to s hub
Jsou tu připraveny poslední dva srpečky jako předkrm před večeří - zapečené kotlety s bramborem, dalším dílem hlívy ustřičné a zalité šlehačkou. Takže pokud nejseš dvacet minut odsud, tak to otoč
na tento Pařezník pozdní jsem dlouho nemohl narazit,teď jsem objevil lokalitu,kde jich byly desítky trsů,zrovna hodně lilo,tak jsem jeden narychlo cvakl a mazal jsem pryč,ale určitě se tam vrátím,protože to tam vypadalo hodně zajímavě
teplé a vlhké počasí svědčí nejen houbám i mloky to vylákalo na vzduch.Něco jsem si o nich přečetl,nejvíc mě překvapilo,že se dožívají až čtyřiceti let.Jinak to máte všichni moc pěkné p.s:Prosty,mrzí mě,že to auto mělo zlínskou spz,tedy z města odkud jsem i já
No to né, holt nejsou jen veselé zážitky z lesa, neboj příště jim to už řeknu od plic ať se děje co se děje, každopádně sem rád, že to většinu lidí minimálně tady pobouří. Zato tvoje fotky potěšilyMáš to vymazlený PS:nedá mi to! Ta poslední snad nějaká strmělka...
no takové parádní nálezy jako vy dva s Jonasem a spousta dalších zde na fóru nemám,ale baví mě to čím dál víc,jak nejsem tři dny aspoň na chvíli v lese,mám už pomalu absťák,navíc je to perfektní odreagování od všelijakých problémů,kterých bylo v posledních dnech docela dost.
máš pravdu Herome, po třech dnech je to absťák,mám to do lesa 200 m a jsem tam aspoň dvakrát týdně,teď když není ještě sníh je to paráda, jinak fota jsou fakt pěkný
Dobrý den všem mykomilcům, Dnes dám několik fotek z neděle s Prostym a Tudorem z Reichenbergu. Než Prosty dorazil, „udělal“ jsem několik snímků. Samozřejmě po našem příjezdu s Tudorem začaly přeháňky a po té celkem slušný déšť, takže než mi tradičně zkolaboval foťák vhkem, dělal jsem, co jsem mohl. Toto je první díl vložených fotografií.
a už je to tu,tak to hodíme na pravou míru-Polyporus brumalis je choroš poloplástvový,rostoucí v zimně,choroš zimní je polyporus ciliatus,rostoucí na jaře,mající velmi drobné,téměř neviditelné póry.Jinak opět pěkný Jonáši
Blbé ovšem je, že v některé starší literatuře je brumalis zimní. Holt aby se člověk ještě naučil, druhové jméno podle (sensu) toho a toho. Zatím se tomu úspěšně vyhýbám, ale asi mě to nakonec nemine...
Čau chlape, to u Vás není ani deko sněhu? Vlastně ne jenom u Tebe, ale i u ostatních? Dnes v práci mi říkali, že pět kiláků pod Hlinskem je bez sněhu, ale jak to mám čuchat, když v TV neustále hovoří o kalamitách o sněžení od 300 metrů apod. Škoda mohl jsem o víkendu třeba do pralesa Polom nebo někde kolem Seče… To se nedivím, že neustále fotografujete takové krásy. Uvidím tento víkend a dle možnosti zajedu někam do nížin. Už mám absťák checht.
U nás pořád prší, dneska mi telefonoval známej, že našel čerstvý lišky, zatím neposlal důkazní foto, takže nevim...No a Jonas! Ajajajajaj, jak říká Pete
- Díky kucí za reakce, Kápovi za objasnění Choroše - nevím, odkud jsem to zkopíroval, himbajs. - Ahój Kudlo, tady zatím dobře, sníh se držel jen jeden den, jinak je slušně, i když mokro. V TV jsou dramatici, chce to věřit trochu své intuici, ale chápu, že to někde může být mazec. Já se preventivně nekoukám ani na zprávy, ani na počasí a věříš, že se mi lépe usíná? - Stáníku a Pete, tyto fotky jsou bez mých "hypernástavců". V další sérii už bude nějaký ten detailek, focený před tím, než mi Nikon klek'!
a teď se vrátím k houbám, opět do bučin,bohožel padal sníh z deštěm, tak jsem v lese nefotil tak aspoň celkový úlovek, nejvíc mě překvapila čirůvka fialová, tech bylo pět ale jenom jedna byla sbíratelná