Dotaz k císařce - asi před 4 lety jsem podobnou 1 plodnici viděla - nikdy jsem nic podobného nespatřila a vrtalo mi hlavou, co to může být. Od té doby se na místo vracím, ale nikdy tam už nebyla. Byl to ale začátek Vysočiny, sice dubový hájek, kolem celkem vlhko - ale ne mokro. Tak bych ráda věděla, jestli se dá císařka s něčím zaměnit - byla opravdu robustní, 100% muchomůrka, nádherná jasná barva jako na fotce. Ale znáte to - člověk vždycky vidí v houbě spíš tu nejvzácnější, doufá, že viděl NĚCO.
Tady bych se Hanýžky rád zastal, Oldo, pár Císařek jsem našel těsně nad jižní periferií Brna, i když směrem na Rájec-Jestřebí a via Blansko je jich neoddiskutovatelně víc-jednoznačným určovacím znakem je, souhlasíš-li, mohutný prsten, kterej šafránka jakožto pošvatka nemá, takže Hanýžko, měla ta Tvoje potvůrka věneček nebo jsi jí pod klobouček nazahlížela? Vím, že ta Tvoje fotka byla ještě z nerozevřeným kloboučkem, ale nebylas jí pak ještě za pár aspoň omrknout, zda-li Tvá šlechtična prospívá?....
Forreste možná kdybys četl pořádně, zjistil bys, že to co píšeš ty a co psali kluci si nejen navzájem neodporuje, spíš naopak. Psali, že Vysočina NE, ale vápence na Moravě ANO. A jaképak podloží je kolem Blanska, Macochy, Punkevních jeskyní apod., detektive Štiko? Dokonce právě okolí Brna, hlavně určité lokality jsou v jistém ohledu veřejným, profláknutým tajemstvím.
A vice versa, Robíku! Jakýpak že podloží je Tebou zmiňovaných místech-odpoveď je "Maňasovská"-bílý! Moravský kras, samozřejmě! Pro mě začíná Vysočina za Brnem-za Jihlavou na východ začíná Dálný Orient!;o) Mimoto je směrem se stoupající nadmořskou výškou nález císařky méně pravděpodobnej, leč nikoliv vyloučenej, určitě už ji pár lidí našlo i na Vysočině, i když hornin s kalciem je tam relativně poskrovnu. Jen jsem si v tý chvíli vzpoměl na fotku holek od Štatlu a chtěl jsem se jich taky tak trošku zastat, v rámci presumpce neviny, to mi, doufám, zazlívat nebudeš!
Mám podobné zkušenosti jako Olda na vysočině bych jí nepředpokládal při velikém štěstí se dá vyfotit na vápencích na Moravě. Jak to popisuješ tak myslím ale je to jenom velký odhad že to mohla být A.crocea M.šafránová tu mi do poradny taky nosí jako císařku.
Tak to si Oldo fakt nezasloužím - to myslíš, že jsem tak hloupá, že bych nepoznala třeba i neobvyklou muchomůrku červenou? Too bych vůbec nebádala, o co může jít. Jirko, koukala jsem na m. šafránovou a je možné, že by to byla ona - je pravda, že už je to déle a podrobnosti si nepamatuji. Díky za podnětný tip. Jinak jak jsem psala, na místo chodím delší dobu, vlastně už to bude tak 10 let, ale nepravidelně a viděla jsem ji jen jednou. Zkusím se poptat majitele lesa, jestli ji tam někdy neviděl, cca 50m od místa má uskladněné dřevo.
V pohodě, ty neznáš mne a tím pádem nemůžeš vědět, jestli třeba blbka nejsem. Já zase neznám tebe a tak mne zatím nemůžeš urazit, neznámé lidi beru s rezervou, ale ozývám se, abych vymezila hranice.
Z radosti nad tím, že se mi to povedlo, vložil jsem ještě šiškovec černý Jen bych chtěl poprosit robiho, jestli by tu poslední nepovedenou a neostrou fotku neodstranil. (abych si nekazil reputaci)
Dobrá práce Kodliku!:o) Zvlašť ta 4.fotka Pařezníku jemného obohacená o tu skoroprůhlednou žoužel je Cool a Akčňácká! Jak u Vás v podhůří, taje to, Amigo? Krásnej zbytek neděle přeje Forrest!:o))
Málokdy mám při procházení stránek volné ruce pro psaní, teď tedy konečně můžu chválit, chválit a ještě taky obdivovat. To se týká nově vložených fotek, ale i těch postarších.
Protože se robi dlouho neozval, pokusím se o to sám. Předem se omlouvám, jestli to zvojtím. Zkusím zatím jen jednu houbu, kterou jsem přidal do atlasu a to hřib dutonohý
U nás roste na jednom místě tak brutálně pálivej, že je v podstatě nepoživatelnej, bacha na to, správně jsi napsal, že je tak nějak "plíživě" pálivej a projeví se to až z 10-15 minut, jestě, že to není jako mexický jalapeňos, po těch jsem jednou měl tapetu z bočních stěn toalety za nehtama!
Přesně tak, dutonožku jsem konzumoval nespočetněkrát a po žádné pálivosti v žádné z úprav nikde ani stopy. Cos jedl a pil předtím? Případně jinak užíval?
Jiříku, já možná jako Duševně Insolventní vypadám, ale nejsem!:o) Od hřiba peprného ho poznám i potmě!:o) Pokud to nebyl nějakej zvláštní poddruh nebo novej druh, tak to opravdu byl dutonoháč, i když s tmavším kloboukem než obvykle a rost jenom na jednom místě, v čarodějnejch kruzích na jižním pískovcovým svahu vedle starýho dubu, mezi odrostlejšíma borovičkama a mladejma modřínama, cca 3 km jihovýchodně od Holan na místě zvaným Kozlí Roh, kousek od začátku Dolského údolí, kde je jen pár centimetrů vysloveně hladový písčitý půda a pak už jen holá skála...roste tak už někdy v půlce května, přivezu Ti exikát, jo a na tu pálivost nepomůže nic jinýho než mlíko, v tlamě máš ještě dobrou hodku po požití jako v "torbě na zmije"! Ale syrovej nepálí, jen ve smaženici, Neřád!
Nato musím říci že mě to udivuje.Počkáme na postoje ostatních houbožroutů na jejich osobní zkušenosti o pálivosti či nepálivosti. Na nové druhy či podruhy v tomto případě nevěřím.
Tehle druh by mohl být fakt ten dutonohý. Zvlášť když přidáš místo sladké papriky stejné množství čili. Jinak nevím, jaká by to mohla být reakce, že to pálí až udělané - většinou to je naopak. Nebo ještě leda kdybys ty vtipálku myslel, že to bylo pálivý, protože jsi to jedl horký, to bys nás všechny doběhl.
Nevěřící Tomášové, přivezu Vám vzorek houby, kterou si SAMY/I upravíte a pak přede mnou zblajznete a já Vám pak prodám mlíko za 30 stříbrných, budete ochotný zaplatit i víc!;o) Palí, i když jí ve směsi bude jen cca 10 procent a to nejen mě, pro případ, že byste mě měli za Mutanta nebo Rozmazlence, případně za Rozmazlenýho Mutanta!:o)) Kdo se hlásí dobrovolně, Čerti?
George, tak za tohle Ti Coddy způsobí "Kapucínka", já sice srandista jsem, ale když jde o vědu! Mimoto si troufám tvrdit, že moje fóry mají poněkud vyšší úroveň, Honimírku! Zde důzaz o Rohu Kozlím! http://www.mapy.cz/#mm=TP@x=133277312@y=137791488@z=13 P.S.:Koukal jsi se do mailu na skoronekonečnej seriál "Morčičáci"?
Jo mrknul jsem na to(pidimorčata) a jako pokusný králík se hlásim v první řadě neb jako řízečky jsou dutonožky nepřekonatelné akdyž jich bude hodně tak je připravím jako pochoutku pro členy MK Unhošť
Napadlo mne ještě, nejsou někde kolem růstu těch pálivých dutonožek douglasky? Pak by to mohl být hřib douglaskový a podle některých zdrojů, co jsem teď kde hledal na netu může občas mít jeho požití podobné projevy.
Jsou Pěkňoučký Pidižvíci, žeáááno?;o) A rostou jako z vody a v posledních dnech skáčou do vzduchu, až jsem měl strach, jestli nemají nějaký parazity, ale prej je to jen přebytek energie a známka spokojenosti!;o) Dutonožky na řízky rád dodám, případně i na nějakou tu pálivou smaženici plus něco v náhrádním plánu-kdy bude v Unhošti další přednáška, že bych něco dotáhnul, pokud možno s nějakým předstihem, aby se to stačilo do začátku ukuchtit?;o) I když do jara to bude tak maximálně hlíva, ušiska a sametonožky, případně něco pěstovanýho doma!;o)
Robi, byl jsem na tom místě naposledy tak před 10 lety, tehdy jsem se ještě v dendrologii tolik neorientoval-až pojedu okolo, proveřím to a dám Ti vědět, O.K.?
Robíku, tak jsem kouknul na ten H. douglaskový a zhrozil jsem se, jak si je s těma Dutonožkama od Rohu Kozlího podobnej, takovej na klobouku "nadměrně chlupatej-vlasatej"-pak jsem si o něm ale přečetl víc a neměl by mít dutou nohu a to charakteristický vyboulení na středu klobouku-když napíšu mezidruhovej kříženec, tak naštvu Jiříka Véleho, tak radši do května o tomto kontoverzním tématu "držím mlčoch", přitáhnu vzorky a posoudíte to, Kucí, Jawohl, Meine Liebe!;o)
Já se klidně hlásím jako pokusné morče, akorát s tím mlíkem tě zklamu - nejsem tele, abych pila kravský mlíko. Kdybych ho vypila, měla bych horší reakci než po nejpálivější houbě, takže penízky utratím raději na aukru. Ale jinak piš trochu souvisleji, už jsem se lekla, že chceš smažit morčátka. Ne že bych před nima dala přednost smrti hladem, ale přece jen jsou tak krásná a roztomilá a v ČR máme dostatek jídla.
Hmmm, alergie na laktózu nebo na kasein? Jestli na kasein, tak je dobrý kozí mlíko nebo kobylí a nebo morčecí mlíčko! A mejm morčátkům bych nikdy "česnekový knoflíčky" nedal, takový věci žerou jenom divný národy, jako Peruánský Indiáni nebo Brňáci-nevystydli Ti dušený chrousti, Hanýžko?;o) Když se podíváš na večerně-páteční nahouby.cz, uvidíš tam hned 2 skupinový fota mejch "Morčecích Jesliček", z toho jedno košíkářské, se zátiším se sušenou Sametonožkou!:o))
Já morčata fakt nejím a ani se nechystám. Akorát lidi tvrdí, jak by nesnědli to nebo ono, ale po takových 40 dnech hladu by asi mluvili jinak - ale to je naštěstí suchá teorie. I když brouky bych asi nejedla ani kdyby mi hrozila smrt hladem. To fakt někdo pije morčecí mlíko, že si ze mě zase děláš dobrý den? Ale kozí sýr bych si dala.
Tak to Ti radši ani nebudu povídat, co všechno jsem okoštoval v Thajsku nebo v Hong Kongu a jak to na mě z talíře často vrhalo vyčítavý pohledy hned několika párama smutnejch vočicek! A přiznávám se bez mučení, s tím morčecím mlíčkem jsem si Tebe trošku legrandu udělal, ony mají morčandy totiž docela maličkatý vemínka a ješte menší cecíčky a morčecí kojenečci to stačej stejně všechno zblajznout a pak ještě Chuderce matičce odtrhují od tlamičky salátek a vokurčičku, Pazdrátci Nevděční!;o) Jako omluvu Ti zítra nebo ve stredu přivezu do Štatlu kozí sýr, aspoň si spolu osobně potřeseme pravicí-jakej Ti chutná, please?
Zdar jak Sviň, MilanoSSi! Dobrý fotky z exteriéru a stran Klouzka bílýho-zvlášť to 2.foto s šiškou B.vejmutovky "Helmutovky", je libový, ! Jen s tou B.limbou bych byl opatrnější, sice pod ní roste, ale pokud se strejda Google nemýlí, tak by pod ní měl K.bílý růst jen na severoamerickým kontinentě a pokud by pod ní rostl i zde, tak by se pak měl dát najít i pod kosodřevinou, protože to je taky pětifousanda! Uvidíme, jak se k tomu vyjádří někdo zkušenej!)
Kurník, taky su odmalička drzá jako opica, tak nevím, jestli se ti nemám začít zdaleka vyhýbat. I když kozí sýr je velké lákadlo, asi použiju své děsivé komando v čele s Kill Kik s ultrazvukovou hlasivkovou zbraní.
Ani dnešek se neobešel bez dalších přírůstků v místním pidiatlase hub. Naopak dnešek byl extrémně bohatý, některé přírůstky již předeslal Jirka Véle, já je sem však zahrnu také. Rodina kozáků se rozrostla díky uživateli houbomil o dalšího krasavce, Kozák kapucínek. Z hřibů, které by měly také spíš zůstávat v lese pro potěchu oka vybral Jiří Véle nádherný Hřib skvrnitý, k jídlu rozhodně pro svou chuť nedoporučitelný Hřib medotrpký, vzácný a jedovatý Hřib Le Galové, vzácný Hřib přívěskatý, nenápadného parazita Hřib příživný, nejznámějšího z jedovatých hřibů Hřib satan, silně ohrožený Hřib královský a nakonec Hřib nachový. Uživatel Kraken přidal dvě snadno přehlédnutelné ozdoby našich vodních toků, Míhavka vodní a Vodnička potoční spolu s krásným gulášovým parazitem Vějířovec obrovský.
A jak se vám zdají fotky kačenky české? To je tak variabilní nebo je tam přimíchán i smrž? Já se jen ptám, kačenku jsem viděla jen se zelím a knedlíkem, takže ji nepoznám.