Houbaření - Určovna

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT



Lišák nebo Lošák?..:-D anonym-
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Dobrý večer, prosím o určení této houby - za mně se přikláním k Lišáku ryšavému s centrálním třeněm (narozdíl od Lišáka zprohýbaného s výstředným třeněm), ale kolegyně tvrdí, že jde o Lošáka hladkého nebo zprohýbaného.. Můžete nám pomoci?.. Děkuji..

2016-08-09 20:37:06  
 
 
korlatka
Oprava - kolegyně tvrdí, že jde o Lošáka hladkého nebo fialového...

2016-08-10 06:57:31  
 
 
Kraken
Jak už píše kolega jde o lišáka. Lošáci mají celkově větší plodnice a jinak zbarvené ostny i klobouk Lošák hladký je navíc vzácná houba. Vidím v tom lišáka ryšavého, který má oranžovou až cihlově rezavou barvu klobouku. Velmi podobný lišák zprohýbaný je robustnější, obvykle má žemlově až žlutooranžově zbarvené plodnice s ostny sbíhavými na třeň, který bývá excentricky umístěný. Vyskytuje se ve shlucích, běžně mívá větší počet plodnic srostlé klobouky. Existuje je ještě málo známý lišák oválnovýtrusý, který se liší krémově žlutým zbarvením klobouku.

2016-08-11 22:15:09  
 
 
robi
Já v tom tedy vidím lišák, lošák je starší název, který se dnes používá pro trochu jiný rod. A lišáci se v poslední době začli dělit na ještě další druhy, je v tom trochu nepořádek. Rozlišení ryšavý : zprohýbaný, pokud se nepletu, spočívalo ve sbíhání ostnů na třeň (zprohýbaný) nebo jejich izolace od třeně (ryšavý). Ale musel bych si to potvrdit a to teď nemám jak.

2016-08-10 08:42:35