Houbaření - Určovna

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT



žampion? anonym-
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Poprvé v životě jsem našla něco, co by snad mohl být žampion? Vzala jsem jen jednu houbičku pro určení. Voněl krásně žampionově, na řezu nežloutl... Rostl na kraji lesíka u cestičky. Fotky jsou pořízené následující den, noc strávil v ledničce, trošičku zhnědl, ale jinak byl zářivě bílý :) Díky

2016-07-05 17:00:47  
 
 
Mav
Jedna plodnička na ukázku stačí a čas strávený v ledičce udělá taky své. Zde bych šel do pečárky zápašné, která se ke konzumaci opravdu nehodí.

2016-07-05 18:00:34  
 
 
robi
Dobrý den,

pečárky jsou na určování docela obtížná skupina, natož jen z fotografií. Pro vyloučení pečárky zápašné stačí opravdu poškodit nehtem (odrýpnoout) kus na spodku nohy nebo z horní části okraje klobouku. Pokud bude intenzivně a celkem rychle žloutnout, je to pečárka zápašná. Vůně je většině lidí nepříjemná, ale najdou se i výjimky. Při vaření je ona "vůně" pak ještě intenzivnější.
Na straně druhé je třeba říct, že i některé jedlé pečárky žloutnou, třeba pečárka ovčí, ta je ovšem cítit po anýzu a žloutne dost pomalu.

2016-07-06 17:02:02  
 
 
Bludička
Děkuji mockrát za reakci. Myslela jsem, že zápašná se pozná podle žloutnutí a charakteristického zápachu. Jak jsem psala, krájela jsem, dloubala jsem a stále krásně bílý, ani na chvíli nezežloutl. Voněl stejně žampionově jako žampiony z obchodu, žádný zápach. Tato fotka byla skutečně pořízena až téměř dva dny po utrhnutí...
Nechci nijak zpochybňovat vaše určení, spíš mi jde o to, jak tedy rozeznat jedlý druh od nejedlého...

2016-07-06 12:30:41