Houbaření - Určovna

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT



houby ve foliáku 2 anonym-
Donesla jsem z foliáku další plodnici, abych ji mohla očuchat, ale ochutnávat se teda docela bojím :(
Mladé plodnice jsou více zašpičatělé, potom se klobouk otevírá, ale zůstává hodně výrazný středový vrchol. Výška plodnic je cca 6-8cm, průměr klobouku 6-10cm. Lupeny jsou bílé, klobouk a třeň šedohnědý. Vůní mi to trochu připomíná žampion. Substrát ve foliáku je hlína ze zahrady (tam nikde nic neroste) smíchaná s kompostem, na který vyhazujeme i zbytky z čištění hub (ale nevím, že bychom kdy něco takového domů donesli). Nově jsem tam letos přisypala sušený kravský hnůj, tak leda, že by bylo něco v něm. Ještě potřebujet něco vědět?

2016-05-22 21:58:03  
 
 
kápo
No, malinko se v tom pohnout dá, jelikož čirůvky jsou většinou mykorhizní a potřebují tedy partnerskou dřevinu, bude se asi jednat o tmavobělku. Pokud ano, je další určení opět složité, protože tmavobělek je mnoho druhů a jejich rozlišení je dosti složité i pro mykology, protože ani mikroskopicky se příliš neliší. Nejlepší by v tomto případě bylo s plodnicemi navštívit nejbližší mykologickou poradnu, kde by je mohli podrobit důkladné analýze. Je mi to sice líto, ale v zájmu objektivity je třeba říci, že stále je a bude mnoho druhů hub, které na základě fotky a popisu prostě nelze přesně určit.
Přeji mnoho dalších zajímavých nálezů a v případě, že navštívíte některé ze zmíněných pracovišť s těmito houbami také jejich správné určení.(-;(-;

2016-05-23 23:16:42