Houbaření - Literatura - Bylinky do kuchyně a jejich jedovatí dvojníci

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Bylinky do kuchyně a jejich jedovatí dvojníci
Autor  Eva Maria Dreyer
ISBN  978-80-86891-77-4
Kategorie  herbář


Příroda nám v každém ročním období nabízí záplavu rostlin. Zjara, v časném létě i v dalších měsících poskytuje mnoho zeleně i květů, jež se uplatňují jako zdroj vitamínů, příjemných chutí a léčivých účinků. Je jich kolem nás mnohem víc, než si obvykle uvědomujeme. Chlubí se svými barvami, nabízejí své listy i plody. Ty, které nejsou jedlé, nám starosti nedělají, ovšem - mnohé po pozření mají jedovaté účinky. Které jsou které? Odpověď je někdy těžká, když rostliny jedlé, nepoživatelné a dokonce jedovaté jsou si často podobné - jako dvojníci.

Chceme-li bylinky sbírat a uplatnit v kuchyni, musíme je znát. Tato kniha nabízí možnost, jak spolehlivě poznat 90 všeobecně rozšířených poživatelných planých rostlin a jak je odlišit od podobných jedovatých nebo nepoživatelných druhů. Kniha Vás tímto úskalím vede srozumitelně a s přehledem.


tolik oficiální text na přebalu knihy.

Kniha je dělena na část rostlin jedlých a na část nepoživatelných nebo jedovatých dvojníků. Tyto sekce jsou odlišeny podle ročních období, konkrétně jaro, časné léto, léto a podzim. Každému jedlému druhu je věnován jedna stránka s jednou či více fotografiemi a dole s upozorněním na jedovaté dvojníky. U jedovatých pak jsou na jedné stránce druhy dva, v dolní části s možnostmi záměny.

I po jen zběžném prolistování knihy začnete vnímat přírodu kolem sebe trochu jinak, rozhlížet se, kde co ochutnat, přinést si domů a zkusit si to připravit. Občas se můžete dozvědět i zajímavosti, které vás mohou překvapit. Kdo by neznal z kuchyně koření "oregano"? V knize zjistíte, že se nejedná o žádnou exotickou bylinku, ale u nás místy i běžně rostoucí dobromysl obecnou.

Někoho jiného může překvapit celkem běžný plevel - pcháč zelinný. Tato ne úplně vábná rostlina sloužila v Evropě jako potrava hlavně v dobách hladomoru.



    komentáře: 0