Houbaření - Literatura - Historický atlas hub

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Historický atlas hub
Autor  Sylvie Pecháčková, Jaroslava Nesvadbová
ISBN  978-80-200-1578-5
Kategorie  houby


Plzeňský učitel, mykolog a malíř František Tyttl (28. 12. 1857–6. 6. 1943) vytvořil za svůj život úctyhodné dílo: namaloval více než 2500 obrazů 1500 druhů hub a přispěl tak k „velkému třesku“ české mykologie v prvních desítiletích 20. století. Jeho malby, v tehdejší době výjimečné obsahem, rozsahem i zpracováním, byly sice několikrát vystaveny, s velikým ohlasem veřejnosti, zůstávaly však stále jen sbírkou, která je po většinu doby ukryta v depozitáři. Kniha přináší výběr jeho nejlepších maleb a splácí tak částečně náš dluh člověku, který byl významným kamenem v základech české mykologie i houbaření.


tolik oficiální text na stránkách vydavatele.

Podrobnější informace o autoru krásných malej, zobrazených v této knize naleznete hned v úvodu knihy hned ve 3 jazycích, češtině, angličtině a němčině. Stejně tak tam lze nalézt i odborný pohled na jeho obrazy očima výtvarníka a následně očima mykologa.

V záhlaví jednotlivých obrazů jsou uváděna jména podle současného názvosloví, ale často u nich lze ve spodní části nalézt i krasopisně zapsané názvy tehdejší, včetně informací o jedlosti.

Tato kniha rozhodně nemá sloužit jako atlas hub, podle kterého by bylo možno houby určovat a sbírat, je spíš poctou Františku Tyttlovi a jeho dílu. Za dobu, která oběhla od stvoření těchto děl se mnoho změnilo a některé poznatky upřesnily převážně jedlost některých druhů.

Kniha je těžká, velkoformátová, už na první pohled působí až vznešeně. Je knihou na večerní posezení nad sklenkou lahodného moku za dlouhých večerů při listování jednotlivými obrazy.



    komentáře: 0