Houbaření - Literatura - Orchideje Evropy a přilehlých oblastí

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Orchideje Evropy a přilehlých oblastí
Autor  Helmut Baumann, Siegfried Künkele, Richard Lorenz
ISBN  978-80-200-1692-8
Kategorie  herbář


Pro většinu našinců jsou orchideje typickými květy tropů, případně - ve vyšlechtěných kultivarech - botanických skleníků. Ale i ti, kdo vědí, že i u nás v Evropě máme "divoké", tedy planě rostoucí orchideje, málokdy některou z nich v přírodě na vlastní oči spatřili.

Asi nebyli na správném místě či tam nebyli ve správnou dobu nebo obojí. V naší přírodě, kde se vyskytuje 59 druhů a 6 poddruhů rostlin z čeledi vstavačovitých - orchidejí, je najdeme porůznu v květu zejména později na jaře; od konce dubna do poloviny června. Do Středozemí, které je centrem jejich výskytu, se musíme za orchidejemi vypravit v době, kdy ještě nevypukla hlavní turistická sezona: nejlépe od března do konce dubna, ve vysokých horách budeme mít největší příležitost v červnu a červenci, stejně jako na dalekém severu. Na cestách za nimi bude dobrým průvodcem tato knížka, která je dílem tří předních evropských orchideologů z Německa. Obsahuje popisy a fotografická zobrazení všech 454 druhů a poddruhů orchidejí vyskytujících se v Evropě, na ostrovech v Atlantiku, v severní Africe i na Blízkém východě. Budete překvapeni nádherou květů, převážně menších, zato mnohdy sestavených v bohatých květenstvích. Tato krása (i biologická zajímavost) si podmanila v Evropě mnoho "lovců orchidejí" (samozřejmě jen fotografických, všechny orchideje zasluhují přísné ochrany!): výpravy pro ně organizují i specializované cestovní kanceláře.


tolik oficiální text na přebalu knihy.

Jak je u nakladatelství Academia zvykem, jedná se o velice kvalitně zpracovanou publikaci s bohatou obrazovou i textovou částí, zaplněnou informacemi, mnohdy nahuštěnými až na samu hranici.

Hned na začátku knihy nalezneme předmluvu k českému vydání a také poznámku překvadatele. Tyto je vhodné si přečíst, alespoň pokud se trochu o orchideje již zajímáte, abyste se pak vyhnuli několika překvapením v knize samotné. Je zde vysvětlen vznik některých nových českých názvů, jakožto i rozdílné pohledy na některé naše domácí druhy.

Na začátku knihy nalezneme také stručný a snadný klíč k určování rodů orchidejí.

Kniha je členěna dle rodů orchidejí, na začátku je u rozsáhlejších, významnějších rodů vždy obecnější popis celého rodu jako takového a následují položky jednotlivých druhů do rodu řazených. Nalezneme zde ted prstnatce, vstavače, tořiče, kruštíky, ...



    komentáře: 0