Houbaření - Herbář | Svítel latnatý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Svítel latnatý
Koelreuteria paniculata

>


Svítel latnatý (Koelreuteria paniculata)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Svítel latnatý (Koelreuteria paniculata)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Svítel latnatý (Koelreuteria paniculata)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červenec - Srpen
Barva květu   žlutá
Popis   

čeleď:  Mýdelníkovité  -  Sapindaceae Juss.

Popis: Je to středně velký opadavý strom.  Má střídavé listy, lichozpeřené, až 35 cm dlouhé. Koncová květenství mohou být až 50 cm dlouhá, jsou složená z mnoha drobných žlutých kvítků. Semena vyrůstají v silně nafouknutých tobolkách.

Rozšíření: Pochází původně z jihovýchodní Asie. Do Evropy byl dovezen v polovině 18. století. V ČR bývá vysazován jako strom parkový, miluje teplo a sucho. Dokáže růst i tam, kde je zem zasolená. Proto se v současné době často vysazuje ve městech jako moderní dřevina podél strmých chodníků a silnic, které jsou náročné na zimní údržbu.

Poznámka:Rozkvétá v době, kdy všechny domácí druhy dřevin již jsou odkvetlé. Tato jeho vlastnost je velmi důležitá. V dřívějších stoletích totiž kvetlo mnoho bylin na loukách i jako plevel v polích.  Dnes ale zemědělská chemie na venkovech zlikvidovala nejenom plevely, ale i mnoho důležitých druhů. Prostě dnes už není v ornici ani žížala. Všechny druhy opylovatelů nyní nacházejí poslední útočiště v městských parcích. Proto je tento druh tolik důležitý pro zachování života našich původních českých druhů hmyzu.

Odkazy     -
Další jména   jasanovec latnatý