Houbaření - Herbář | Zběhovec lesní

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Zběhovec lesní
Ajuga genevensis

>


Zběhovec lesní (Ajuga genevensis)
Autor: robi   Komentářů: 0
Zběhovec lesní (Ajuga genevensis)
Autor: brtník   Komentářů: 0
Zběhovec lesní (Ajuga genevensis)
Autor: brtník   Komentářů: 3


Kvete od-do   Duben - Červenec
Barva květu   modrá
Popis   

Popis

Vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité, dorůstající výšky 10 - 30 cm . Jednoduché lodyhy jsou přímé nebo vystoupavé. Rostlina je hustě pokrytá chlupy. Přízemní listy jsou na okrajích hrubě vroubkované, pozvolna se zužují v krátký řapík. Vytvářejí chudou listovou růžici. Lodyžní listy se tvarem podobají listům přízemním. Jsou přisedlé, směrem k vrcholu lodyhy přecházejí v trojlaločné listeny. Listeny jsou delší než květy, nejvýše položené listeny mají namodralou barvu. Květy jsou souměrné a oboupohlavné, skládají se do lichoklasu. Jejich barva je fialovomodrá, výjimečně i růžová nebo bílá. Koruna je tvořená trojlaločným spodním pyskem, horní pysk chybí. Plody jsou čtyři tvrdky. 

Stanoviště

Roste na loukách, úhorech, pasekách, travnatých mezích, křovinatých stráních, v lemech lesů. Světlomilný druh, vyhledává sušší půdy, není náročný na živiny. Jedná se o pionýrskou rostlinu osidlující často jako první nové lokality. Indikuje na lokalitách nedostatek vláhy.

Rozšíření

U nás se vyskytuje na většině území, především v nižších a středních polohách, ojediněle vystupuje až do hor.

Záměna

Bývá velice často zaměňován za podobný a léčivými účinky obdobný zběhovec plazivý. Rozdíl je patrný při pohledu na zákrovní listeny, které má zběhovec plazivý celokrajné, ale zběhovec lesní trojlaločné, vidlené.

Odkazy     -
Další jména