Houbaření - Herbář | Kozlík dvoudomý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Kozlík dvoudomý
Valeriana dioica L.

>


Kozlík dvoudomý (Valeriana dioica L.)
Autor: Prosty   Komentářů: 1
Kozlík dvoudomý (Valeriana dioica L.)
Autor: Prosty   Komentářů: 1
Kozlík dvoudomý (Valeriana dioica L.)
Autor: Prosty   Komentářů: 2


Kvete od-do   Duben - Červen
Barva květu   růžová
Popis   

Popis

Jak už napovídá druhové jméno, jedná se o dvoudomou rostlinu vyskytující se zvlášť se samčími a zvlášť se samičími květy. Ojediněle lze nalézt i rostliny mnohomanželné.

Lodyha je přímá, 15-45cm vysoká, slabě rýhovaná až hranatá, vyrustající z konce plazivého, výběžkatého oddenku. V prvním roce vyrůstají z oddenku pouze listové růžice s celistvými listy s řapíky 6-10cm dlouhými, jejichž celokrajné nebo vykrajované čepele, pravidla dlouhé 2-4cm a široké 1-2,5cm, jsou vejčitě nebo úzce kopinaté, mají klínovitou bázi a na vrcholu jsou tupě špičaté. Z růžice vyrůstá až příštím rokem lodyha, obvykle s 1 až 5 páry listů lysých nebo krátce brvitých. Listy ve spodní části lodyhy jsou, obdobně jako u listových růžic, celistvé. Střední a horní listy jsou většinou přisedlé, dlouhé 3-10cm a široké 1,5-3cm, bývají lyrovitě peřenodílné s podlouhlými bočními úkrojky, koncový eliptického tvaru je znatelně delší a mělce zubatý.

Většinou pětičetné, nálevkovité květy jsou sestaveny do hustých koncových, většinou trojramenných vidlanů, pod každým rozvětvením jsou dva 3mm dlouhé kopinaté listeny. Větší prašníkové květy s růžovými, 3 mm dlouhými, uvnitř chlupatými korunními lístky mají z trubky vystouplé 3 volné tyčinky s fialově zbarvenými prašníky; pestík s čnělkou jsou rudimentální. Menší, hustěji směstnané pestíkovité květy s bělavými, 1 mm dlouhými korunními lístky mají pestík se silnou čnělkou s trojlaločnou bliznou; tyčinky s prašníky jsou zakrslé. Spodní semeník je srostlý ze tří plodolistů, vajíčko má jen v jediném oddílu. Po dobu kvetení jsou kališní lístky svinuté a tudíž nezřetelné, po dozrání plodu vytvářejí jeho chmýr.

Stanoviště

Druh rašelinných a slatinných luk a pramenišť. Snáší i zastínění, proto se dá najít i v olšinách. Jeho přítomnost signalizuje vysokou hladinu spodní vody.

Ochrana

Jedná se o druh uvedený na červeném seznamu jako vzácnější druh vyžadující další pozornost (C4a).

Odkazy     -
Další jména