Houbaření - Herbář | Kyprej prutnatý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Kyprej prutnatý
Lythrum virgatum

>


Kyprej prutnatý (Lythrum virgatum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Kyprej prutnatý (Lythrum virgatum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Kyprej prutnatý (Lythrum virgatum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Září - Leden
Barva květu   růžová
Popis   

čeleď:  kyprejovité  -  Lithraceae

popis:  Je to vytrvalá štíhlá bylina, až 120 cm vysoká. Listy má vstřícné a křižmostojné. Květy vyrůstají jednotlivě nebo ve svazečcích v řídkém květním klasu, který je dlouhý až 20 cm. Plod je vejcovitá tobolka, 4 - 5 mm dlouhá.

výskyt: V současnosti je v přírodě pouze na Moravě, a to jen v nivách větších řek. Mnoho dřívějších lokalit zaniklo vlivem meliorací nebo zástavbou.

Roste na loukách v zaplavovaných aluviích širokých řek, v rákosinách a na vlhkých loukách, v opuštěných jamách po těžbě písku.

zajímavost:  Kyprej prutnatý i kyprej vrbice vytváří 3 různé typy květů  (přičemž na jedné rostlině je vždy stejný typ květu).

Květy typu A mají velmi dlouhou čnělku, tyčinky vnějšího kruhu středně dlouhé a tyčinky vnitřního okruhu krátké, plovázrna a prašníky malé, žluté.

Květy typu B mají středně dlouhou čnělku, tyčinky vnějšího okruhu jsou delší než čnělka, mají zelenavé prašníky a velká pylová zrna. Tyčinky vnitřního okruhu jsou kratší než čnělka a pylová zrna a prašníky malé a žluté.

Květy typu C mají krátkou čnělku a tyčinky vnějšího okruhu jsou dlouhé, pylová zrna a prašníky velké, zelenavé. Tyčinky vnitřního okruhu středně dlouhé, pylová zrna a prašníky malé, žluté.

Úspěšné oplození se děje pouze pylem, který pochází z tyčinek stejné délky, jako je délka čnělky opylovaného květu.  Takový důmyslný mechanismus brání samoopylení.

poznámka: Zdejší fotografie jsou z Botanické zahrady v Praze na Albertově. Tady se zřejmě jedná pouze o jeden rozrostlý trs, a proto zdejší rostlina netvoří plody.

 

Odkazy     -
Další jména