Houbaření - Herbář | Pampeliška sekce Ruderalia

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Pampeliška sekce Ruderalia
Taraxacum sect. Ruderalia

>


Pampeliška sekce Ruderalia (Taraxacum sect. Ruderalia)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Pampeliška sekce Ruderalia (Taraxacum sect. Ruderalia)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Pampeliška sekce Ruderalia (Taraxacum sect. Ruderalia)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Prosinec
Barva květu   žlutá
Popis   

popis: Jsou to krátce vytrvalé byliny s mléčnicemi ve všech částech. listy v přízemní růžici, s čepelí obvykle složitě členěnou ve zřetelně rozlišené úkrojky. Květní stvoly jsou duté, obvykle alespoň pod úborem chlupaté. Květní zákrov víceřadý, tvořený vždy výrazně odlišenými vnějšími zákrovními listeny a jedním kruhem přitisklých vnitřních zákrovních listenů. Vnější zákrovní listeny má sekce Ruderalia zpravidla rozestálé, nazpět ohnuté nebo svěšené, často esovitě prohnuté.

poznámka: Z rodu Taraxacum (pampeliška) rostou na území ČR pouze 4 pohlavně se rozmnožující druhy. U nás převažuje velké množství druhů, které se rozmnožují nepohlavně. Jedná se o tzv. apomiktické rozmnožování. To znamená, že embryo v semenu se vyvíjí partenogeneticky, zcela bez vlivu samčích buněk. Zatímco pohlavně se rozmnožující populace jsou u nás normálně diploidní, apomiktické populace jsou často triploidní nebo i polyploidní. Studium jednotlivých druhů je důležité pro odborníky, protože se druhy velmi liší svým obsahem zajímavých chemických sloučenin.

rozšíření: Na území ČR se vyskytují zástupci osmi sekcí rodu Taraxacum  -  pampeliška. Sekce Ruderalia je nejbohatší sekcí pampelišek u nás. Má pouze jeden diploidní, pohlavně se rozmnožující druh. Je to
Taraxacum linearisquameum - pampeliška mnohoúborná, obvykle je to menší rostlina s téměř současně rozkvétajícími mnoha květy.Je v ČR hojná.
Dále bylo u nás popsáno v sekci Ruderalia více než 140 triploidních, apomiktických druhů. Obvykle tvoří pro hmyz mnoho nektaru i výživného pylu, i když jejich pyl není (kromě vzácných vyjímek) životaschopný.

Odkazy     -
Další jména