Houbaření - Herbář | Hořec panonský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Hořec panonský
Gentiana pannonica

>


Hořec panonský (Gentiana pannonica)
Autor: robi   Komentářů: 0
Hořec panonský (Gentiana pannonica)
Autor: robi   Komentářů: 0
Hořec panonský (Gentiana pannonica)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červenec - Září
Barva květu   fialová
Popis   

Popis

Je to vytrvalá bylina se šikmo rostoucím, silným, nahnědlým oddenkem a s mnoha pevnými kořeny. Z vícehlavého oddenku vyrůstá přízemní růžice mající v průměru až 150 cm dlouze řapíkatých listů s úzkou podlouhlou čepelí. Z růžice vybíhá přímá, nevětvená lodyha, která dosahuje výšky od 10 až po 85 cm, vyrůstají z ní až 10 cm dlouhé lodyžní listy s čepelemi souběžně žilkovanými.

Květy vyrůstají po 5 až 8 ve strboulu na konci lodyhy a dále ještě v obdobném počtu ve shlucích v paždích jednoho až čtyř hořejších lodyžních listů. Zvonkovitý kalich je srostlý, většinou s pěti až šesti nazpět ohnutými cípy. Nálevkovitá, nejčastěji pěticípá až šesticípá koruna dlouhá 25 až 50 mm bývá tmavě nachová až nachově fialová s temně fialovými tečkami. Nitky stejného počtu tyčinek jsou přirostlé k dolní části koruny a prašníky jsou srostlé v trubku obklopující čnělky. Svrchní semeník je tvořen dvěma plodolisty, blizny vyčnívají nad prašníky. Kvete od července do září, opylován je hmyzem s dlouhým sosákem, nejčastěji čmeláky. Plodem je jednopouzdrá tobolka obsahující 200 až 300 semen čočkovitého tvaru o velikosti 5×3 mm.

Stanoviště

Roste na horských loukách a pastvinách, v nivách horských potoků i kolem cest, na světlinách horských lesů a v ledovcových karech v pásmu od hor až do subalpínského stupně.

Rozšíření

Alpy (především jejich východní část) a Šumava, ojediněle v Krkonoších a Hrubém Jeseníku, kam byl uměle vysazen. Je to snad nejznámější botanický symbol Šumavy, zde relativně hojný glaciální relikt.

Ochrana

Hořec panonský je druhem silně ohroženým (C2r) a ve stejné kategorii je chráněn i podle zákona (§2).

Léčivé účinky

Účinkuje proti nadýmání, zánětu žaludku a žaludeční slabosti. Obsahuje hlavně glykosidní hořčiny (nejvíc gentiopikrin a gentiamarin), dále silice, cukry a třísloviny. Hořčiny a silice povzbuzují vylučování trávících šťáv a vstřebávání živin a zvyšují vylučování žluče. Alkoholický výtažek se dříve také používal při mdlobách, protože droga lehce zvyšuje krevní tlak.

Odkazy     -
Další jména