Houbaření - Herbář | Vrba egyptská

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Vrba egyptská
Salix medemii

>


Vrba egyptská (Salix medemii)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vrba egyptská (Salix medemii)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vrba egyptská (Salix medemii)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   žlutá
Popis   

V české přírodě se lze setkat s vrbou egyptskou pouze jako s rostlinou pěstovanou. V přírodě roste ve velké oblasti od hor severní Afriky přes Turecko dál kolem Kaspického moře až po Afganistán.

Je to polokulovitý keř nebo strom, vyjímečně až 9 m vysoký, ale většinou menší, kolem šesti metrů. Letorosty a pupeny má zpočátku plstnaté, později olysávají. Palisty má stopkaté a dlanitožilné.

U nás se vrba egyptská pěstuje jako významná včelařská dřevina. Je podobná naší vrbě jívě, na rozdíl od jívy se ale dá dobře množit vegetativně, to znamená, že snadno zakořeňuje ze zasazených větviček. Je velmi otužilá vůči suchu, mnohem víc než naše jíva. Naopak je náročnější na dostatek slunce, potřebuje hodně světla (naše jíva je schopná růst i v polostínu pod jinými dřevinami). Proto je vhodná např. i k ozeleňování skládek stavební suti.

Je to dřevina dvoudomá. U nás se vysazují pouze samčí rostliny, proto v ČR netvoří semena. Ve výsadbách energetických plodin pro tvorbu štěpky se lze setkat i s kříženci vrby egyptské s jinými druhy čínských vrb.

Odkazy     -
Další jména   Salix aegyptiaca