Houbaření - Herbář | Zvonečník klasnatý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Zvonečník klasnatý
Phyteuma spicatum

>


Zvonečník klasnatý (Phyteuma spicatum)
Autor: robi   Komentářů: 0
Zvonečník klasnatý (Phyteuma spicatum)
Autor: robi   Komentářů: 0
Zvonečník klasnatý (Phyteuma spicatum)
Autor: Prosty   Komentářů: 1


Kvete od-do   Květen - Červenec
Barva květu   bílá
Popis   

Popis

Vytrvalá 20-80cm vysoká bylina vytvářející přízemní listovou růžici. Lodyhy jsou přímé, nevětvené. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, přibližně stejně široké jako dlouhé, srdčité, na okraji pilovité. Směrem vzhůru po lodyze se listy stávají protáhlejšími, nejhořejší jsou krátce řapíkaté až přisedlé, kopinaté.


Květy jsou uspořádány v klasu. Klas je válcovitý nebo vejčitý, po odkvětu se prodlužuje. Zákrovní listeny jsou úzce kopinaté, rozestálé nebo nazpět ohnuté. Koruna je hluboce pěticípá, barvy bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, vyjímečně bleděmodré se zelenou špičkou. Korunní trubka je před rozkvětem slabě zakřivená, 5ti četné čárkovité korunní cípy jsou při rozkvětu na vrcholu spojené, později pouze při bázi. Plodem je kulovitá tobolka.

Kvete od května do července.

Stanoviště

Louky, horské vysokostébelné nivy a trávníky, řidčeji v lesích nižších poloh. Druh na většině území lokálně hojný, místy chybí. Těžiště rozšíření je v horách.

Jedlost

Jedlé jsou mladé listy a ještě uzavřená květenství, jež lze opražit na oleji, jedlý je i kořen, jež vyrýváme na podzim, lze jej konzumovat syrový nebo vařený. Obsahuje karotenoidy, slizy, saponiny, glykosidy. Listy sbíráme brzy zjara, květenství v době květu, kořeny napodzim nebo na jaře.

Odkazy     -
Další jména