Houbaření - Herbář | Truskavec ptačí

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Truskavec ptačí
Polygonum aviculare

>


Truskavec ptačí (Polygonum aviculare)
Autor: brtník   Komentářů: 0
 


Kvete od-do   Červen - Říjen
Barva květu   jiná
Popis   

Čeleď 

Polygoneceae (rdesnovité)

Popis 

Poléhavá nebo vystoupavá bylina s rýhovanými, větvenými, článkovitými lodyhami s lístky na krátkých řapících. Drobné bílé, bílorůžové, nebo bílozelené květy po 3-5 vyrůstají v paždí listů, plodem je trojhranná nažka tmavé barvy, poněkud podobná plodu pohanky. Truskavec ptačí je jednoletá bylina, často tvořící poléhavé koberce, vyhledává stanovište s dostatkem světla. V našich podmínkách se vyskytuje velmi hojně od nížin po hory, neklade vysoké požadavky na půdu. Je nepříjemným plevelem v obilninách, díky přízemnímu růstu přetrvává na srtrništích kdy nastávají vhodné podmínky pro dozrávání semen, kterými se úspěšně rozmnožuje. Podle velikosti rostliny se jejich počet pohybuje od 150 až přes 1000 za jedno vegetační období. Semena dobře klíčí a klíčivost zůstává i několik let. S oblibou je vyhledávají ptáci, zejména vrabci, pro lidi však nemají význam. 

Na stanoviště není truskavec náročný, setkáváme se s ním na úhorech, udusané hlíně, mezi dlažbou, u zdí, dobře snáší šlapávání i zasolené půdy. Zajímavostí je to, že na noc dochází ke stahování listů k sobě. 

Využití 

Sušená kvetoucí nať sbíraná v létě je používána v léčitelství do odvarů a na obklady. Pro svůj obsah tříslovin, kyseliny křemičité a ostatních látek napomáhá vnitřně v nálevech při nemocích ledvin a močového ústrojí, usnadňuje odkašlávání a zevně k hojení ran.  

Odkazy     Hodnocení truskavce ptačího jako plevelu
Další jména   rdesno ptačí
slovensky (slovensky)   stavikrv vtáčí