Houbaření - Herbář | Sadec konopáč

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Sadec konopáč
Eupatorium cannabinum

>


Sadec konopáč (Eupatorium cannabinum)
Autor: brtník   Komentářů: 0
Sadec konopáč (Eupatorium cannabinum)
Autor: brtník   Komentářů: 0
Sadec konopáč (Eupatorium cannabinum)
Autor: brtník   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červenec - Září
Barva květu   růžová
Popis   

Čeleď

Asteraceae (hvězdnicovité) 

Popis 

Sadec konopáč vyrůstá z oddénků, je až 140cm vysoký. Bohatě olistěná lodyha je přímá, větvená. Listy připomínají tvarem konopné, lístky jsou krátce řapíkaté, na obvodu pilovité. Latovité květenství je složeno z trubkovitých květů růžové barvy, ty jsou vyhledávány motýli a jiným opylujícím hmyzem. Plodem je ochmýřená nažka. 

Stanoviště 

Vlhčí polostinná místa na okrajích lesů, cest, na loukách. Je to původní evropský druh vyskytující se na našem území roztroušeně, místy hojně. Sušená nať využívána v homeopatii. Občas je vysazována jako okrasná. 

Upozornění

V jižní Americe, kde rostliny z rodu sadec jsou hojnější, se dělá výzkum a měření látek ze sadců v potravinách. Ukazuje se totiž, že sadec může být nejen léčivý, ale při dlouhodobém podávání jedovatý /poškozuje játra/.  Sadce totiž vytvářejí takové pyrolizidinové alkaloidy, které je samotné chrání proti požerkům listožravých škůdců. Kde rostou sadce ve větším množství, tam se mohou tyto jedovaté alkaloidy dostávat i do nektaru, který sbírají včely medonosné, a následně i do medu pro lidi. Podobně způsobuje problémy, když se dostane ve směsi do krmení pro krávy, takové krávy potom mají jedovaté látky i v mléce.  Samozřejmě nelze doporučit léčivé čaje ze sadce těhotným a kojícím ženám.

Odkazy     -
Další jména   
slovensky (slovensky)   konopáč obyčajný