Houbaření - Herbář | Bez černý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Bez černý
Sambucus nigra

>


Bez černý (Sambucus nigra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Bez černý (Sambucus nigra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Bez černý (Sambucus nigra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   bílá
Popis   

čeleď:  zimolezovité   -   Caprifoliaceae

Velký, až 7 m vysoký keř nebo strom.  U nás je velmi hojný. Jeho květy se používají do léčivých čajů. Podobně se používají i jeho plody. Různé keře se velmi liší, co se týká obsahu léčivých látek, i když podle vzhledu vypadají k nerozeznání stejně.

Přirozeným areálem bezu černého je téměř celá Evropa od Skandinávie po Severní Afriku, na východě po Kavkaz. Původně rostl jako podrostová dřevina v listnatých hájích a v břehových porostech. Dnes je výrazným průvodcem člověka. Jeho semena rozšiřují  ptáci trusem, takže bez černý často výrůstá u paty sloupů, na nichž ptáci posedávají.

Iris : Bez černý je keř, který v dnešní době se snažíme jako plevel vypudit z našich zahrad a dvorků. Ale nebylo tomu tak vždy. Naši předkové si tento keř vysazovali do blízkého okolí svých obydlí. Byl jim již od jara přínosem. a tak i my se nyní podíváme co nám Bez černý nabízí.

Květ - sbíráme jej od května do června. Připravíme z něj : čaj,sirup, med, limonádu, šťávu. Sušené květy nám pomáhají jako lék při chorobách dýchacího ústrojí, čistí krev, snižují teplotu, jsou močopudné a vyvolávají pocení.

Listy - se sbírají v letním období a vaří se z nich čaj - projímavý a močopudný. Rozemleté mladé listy se přikládají na revmatizmem postižená místa na těle.

Plody - bezinky - se sběrem začínáme od srpna až do půlky listopadu. Obsahují glykosidy, karoteny,cukry,organické kyseliny, v čerstvém stavu i vitamín C, A, B. Používají se jak za čerstva, tak sušené. Mají podobné účinky jako květy a hlavně výborně chutnají. Připravujeme z nich : vína, likéry, šťávy, marmelády, džemy, povidla a omáčky. Nikdy je NEJEZTE ZA SYROVA ! Mohlo by vám být zle - obsahují glykosid sambunigrin, který se tepelnou úpravou odbourává. Za syrova jsou pro ptáky !!!

Na Bezu černém žijí Mšice bezové, které se nevyskytují na jiných rostlinách. Těmito mšicemi se živí Vosička mšicomar, živí se jimi i larvy pestřenek a larvy i dospělci Slunéčka sedmitečného. Mšice bezová tak přispívá k vývoji užitečného hmyzu, který pak likviduje mšice jiných druhů na našich zahradách.

Na odumřelých kmenech a větvích Bezu černého roste Boltcovitka ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae (Hirneola auricula), houba která se využívá v čínských pokrmech, do polévek a salátů.

Odkazy     -
Další jména