Houbaření - Herbář | Šácholan

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Šácholan
Magnolia

>


Šácholan (Magnolia)
Autor: robi   Komentářů: 0
Šácholan (Magnolia)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Šácholan (Magnolia)
Autor: Kraken   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Květen
Barva květu   jiná
Popis   

Popis

Je to dřevina z čeledi šácholanovitých, patří mezi vývojově nejstarší rostliny, což dokazují četné fosilní nálezy již z počátečního období třetihor. Tvar má kulovitý, listy střídavé, obvejčité, eliptické, okraj listu celokrajný, plody měchýřky. Listy mají různě zelené odstíny. Většina šácholanů kvete brzy z jara, ale některé stálezelené druhy z teplejších oblastí rozkvétají až v druhé polovině léta. Domovinou šácholanů je střední a východní Asie a severní Amerika, kde rostou ve volné přírodě. Český název šácholan se příliš neujal, obecně je daleko známější název magnólie. Existuje více než  200 druhů magnólií, ale v našich krajích se pěstují jen některé, a to pouze opadavé druhy a jejich kříženci.

Stanoviště

Magnólie (správně česky šácholan) upřednostňuje slunce, polostín jen velmi mírný a při větším zastínění nekvete vůbec. Také se jí nedaří na chladných a vlhkých místech. Nejvíc jí vyhovuje místo chráněné od severních větrů i od přímého slunečního úpalu v zimních měsících a v předjaří.

Využití

U nás se používá jen jako okrasná dřevina v zahradách a parcích. V USA je pěstována pro cenné tvrdé dřevo.

Droga

V magnólii byly  objeveny substance, které dokáží způsobit destrukci rakovinných buněk v nádorech. Kůra byla používána v tradiční čínské medicíně i v Japonsku. Lihové extrakty z kůry magnólií mají silný dezinfekční účinek.

Zajímavost

Jde zároveň o prastarý rod rostlin, které rostly už před 132 milióny let, což dokazují zkameněliny z geologického období křídy. Předchůdci dnešních magnolií tedy byli současníky dinosaurů. Jelikož se vyvíjely v době, kdy ještě neexistovaly včely, jsou květy magnólií, často voníci po ovoci, uzpůsobené k opylování brouky (např.mají tuhé pestíky), Brouci mohou květ obývat i po delší čas a živí se pylem a případně i různými částmi květu. Semena po otevření plodů visí na pružných vláknech a jsou vyhledávána a šířena ptáky, případně i drobnými savci.

 

 

Odkazy     -
Další jména   Magnólie