Houbaření - Herbář | Borovice himalájská

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Borovice himalájská
Pinus wallichiana

>


Borovice  himalájská (Pinus wallichiana)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Borovice  himalájská (Pinus wallichiana)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Borovice  himalájská (Pinus wallichiana)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Červenec
Barva květu   zelená
Popis   

čeleď:  borovicovité  -  Pinaceae   sekce:  Quinquefoliae  (pravé pětijehličné borovice)

 

popis: Je to druh borovice s pěti jehlicemi ve svazečku. Má velmi dlouhé jehlice, až 18 cm. Jehlice jsou charakteristicky dolů převislé. Šišky se podobají šiškám velmutovky, ale jsou 2x větší. Ve své domovině dorůstá výšky až 50 m.

původ: Pochází z Himaláje. Byla pojmenována podle dánského lékaře N. Wallicha, který byl ředitel botanické zahrady v Kalkatě.  V roce 1823 dovezl tuto rostlinu do Velké Britanie.

  V českých podmínkách je ale málo odolná k mrazu, zejména jí škodí velké teplotní výkyvy během zimních měsíců.  Proto se u nás můžeme setkat jenom s mladými stromy. V letech s nepříznivou zimou u nás totiž pravidelně všichni jedinci tohoto druhu borovice zmrznou.

kříženci: V našich parcích, kde roste blízko sebe víc druhů borovic s pěti jehlicemi ve svazečku, se některé druhy borovic dokáží mezi sebou křížit, dokonce i když původně pocházejí z opačných polovin zeměkoule. Borovice himalájská se snadno  kříží s původně americkou borovicí vejmutovkou  /Pinus strobus/. Takto vzniklé semenáče jsou mnohem odolnější než jejich rodičovské druhy, a to jak vůči mrazu, tak vůči houbovým chorobám.  Kříženec se jmenuje Pinus schwerini. Jsou to nádherné mohutné stromy. Svými znaky jsou uprostřed mezi rodičovskými druhy, a to jak velikostí šišek, tak typem jehlic.

Odkazy     -
Další jména   Pinus griffithii