Houbaření - Herbář | Bříza bělokorá

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Bříza bělokorá
Betula pendula

>


Bříza bělokorá (Betula pendula)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Bříza bělokorá (Betula pendula)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Bříza bělokorá (Betula pendula)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Květen
Barva květu   zelená
Popis   

Čeleď:  Břízovité  -  Betulaceae

Popis:  Bříza bělokorá je strom, až 25 m vysoký, většinou s vejčitou korunou. Větve nižších řádů má jemné, často převislé.

Stanoviště: Je to světlomilná dřevina, v zástinu brzy odumírá. Je to typická průkopní dřevina, rychle osídluje ladem ležící plochy /haldy, výsypky/. Dokáže růst i na extrémních stanovištích, kde jí jiné dřeviny nemohou konkurovat. Jsou to jak místa s nedostatkem vláhy, tak místa s nadbytečnou vlhkostí. Je nenáročná a přizpůsobí se nejrůznějším podkladům. Dobře roste i na extremně kyselých stanovištích, naopak na vápencích téměř chybí.

Pozor: Opylování zajišťuje vítr. Mnoho lidí je na pyl bříz alergických. Břízy tvoří velmi mnoho pylu, alergici a astmatici mívají v době květu bříz velké potíže. Proto by se břízy neměly vysazovat v areálech nemocnic, škol, školek, apod.

původ: V Čechách roste po celém území, vždy byla trvalou složkou naší vegetace. Když se během období čtvrtohor střídaly různě silné doby ledové a meziledové, nejvíc chladna vydržely zakrslé druhy vrb a bříz, a sotva se trochu oteplilo, rychle nastupovala bříza bělokorá.

zajímavost: Strakáč březový - Endromis versikolora 50 - 60mm velký jarní motýl, létá březen - květen, před narašením listí stromů. Housenky se živí listím břízy, olše, lípy, lísky

Odkazy     -
Další jména   bříza bradavičnatá