Houbaření - Herbář | Starček úzkolistý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Starček úzkolistý
Senecio inaequidens

>


Starček úzkolistý (Senecio inaequidens)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Starček úzkolistý (Senecio inaequidens)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Starček úzkolistý (Senecio inaequidens)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Říjen
Barva květu   žlutá
Popis   

popis: Z botanického hlediska je hodnocen jako polokeř. Vyjímečně může být až 1 m vysoký, ale obvykle je mnohem nižší, rozložený do šířky. Stonky má bohatě větvené. Všechny jeho listy jsou jednoduché, čárkovité, celokrajné.

původ: Starček úzkolistý pochází z jižní Afriky  /z Jihoafrické republiky/. Do Evropy byl pravděpodobně zavlečen s transportem jihoafrické vlny. Nyní se v Evropě intenzivně šíří, vytvořil si už genotypy přizpůsobené evropskému cyklu klimatu.

výskyt: U nás roste zejména podél železničních náspů, na nádražích, podél silnic, na skládkách štěrku. Nejvíc se rozšiřuje právě převážením kameniva.

pozor: Vzhledem k dosavadnímu masivnímu šíření v západní Evropě se dá očekávat jeho velké rozšiřování i u nás. Jeho škodlivost jako invazní rostliny je velká, protože se jedná o jedovatou rostlinu. Velmi ohrožuje zdraví zvířat, která se pasou na loukách, znehodnocuje seno.

poznámka: Evropské rostliny získaly mimořádnou odolnost vůči herbicidům, proto vytváří monokulrury v pásech kolem dálnic a na podobných plochách ošetřovaných chemickou aplikací pesticidů. Musí se likvidovat ručním vytrháváním.

Odkazy     -
Další jména