Houbaření - Herbář | Bolševník velkolepý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Bolševník velkolepý
Heracleum mantegazzianum

>


Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum)
Autor: campanula   Komentářů: 0
Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum)
Autor: campanula   Komentářů: 0
Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum)
Autor: campanula   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Září
Barva květu   bílá
Popis   

Čeleď: Apiaceae - miříkovité (okoličnaté)

Rod

Heracleum zahrnuje 60 až 70 druhů rozšířených zejména v mírném pásmu severní polokoule, přičemž na jih zasahuje do oblasti severní Afriky, jižní Indie a na Sumatru. Převážně se vyskytují v evropských horách, v jihozápadní Asii a v Himaláji, v Severní Americe je jen jeden původní druh.

Popis:

Dvouletá až vytrvalá, mohutná, 1 až 5 m vysoká bylina. Lodyha tlustá (v dolní části až 10 cm v průměru), brázditě žebernatá, štětinatá, červeně skvrnitá. Listy velké (přízemní až 2 m dlouhé), 3četné nebo zpeřené, na spodní straně roztroušeně chlupaté, koncový lístek dělen ve 3 ostře špičaté a na okraji pilovité úkrojky, postranní úkrojky jsou peřeně dělené, horní lodyžní listy jsou oproti spodním výrazně menší. Květy uspořádány v mnoha okolících, z nichž největší je vrcholový okolík, který může mít až 60 cm v průměru a složen bývá z 30 až 100 (někdy i více) okolíčků. Obal okolíků je složen z 1 až 12 kopinatých až čárkovitých listenů, z nichž část nebo všechny po odkvětu opadávají, obalíčky okolíčků jsou složeny z 8 až 15 listenů podobného tvaru. Květy jsou 5četné, bílé, korunní lístky obvejčité, vnější 2laločné..

Stanoviště:

Vlhčí louky, okraje lesů, lesní světliny, podél cest, břehy, příkopy, vlhčí rumiště, neudržované zahrady, na půdách výživných, dusíkatých, hlinitých, vlhčích, mírně zásaditých až mírně kyselých. Na vhodných stanovištích se často bolševník velkolepý chová jako velmi vitální druh, který vytváří rozsáhlé porosty a mění (ochuzuje) skladbu rostlinného společenství ve svém okolí a celkem snadno a nekontrolovatelně se šíří dál (jedna rostlina vytvoří ročně až okolo 25 000 semen, která si udržují dobrou klíčivost po dobu cca 10 let).

Rozšíření:

Původní je v západní části Kavkazu, ve druhé polovině 19. stol. byl jako ozdobná rostlina přivezen do Evropy (pravděpodobně v r. 1862 do Lázní Kynžvart v západních Čechách) a později se začal spontánně šířit do volné přírody. V současnosti se u nás jedná o druh zcela zdomácnělý, který se vyskytuje na velké části území ČR, byť nerovnoměrně (nejvíce roste v pahorkatinách západních Čech, směrem na východ počet lokalit klesá). Stejně jako u nás zdomácněl i v dalších státech Evropy (Irsko, Velká Británie, Skandinávie, Německo, Holandsko, Belgie, Francie, Švýcarsko, Itálie, Rakousko, Slovensko, Maďarsko i část Ruska) a v Severní Americe.

Jedy:

Podobně jako bolševník obecný obsahuje i bolševník velkolepý furanokumariny (bergapten, imperatorin, xanthotoxin, psoralen aj.), které mohou po doteku zejména na světle vyvolat na kůži pigmentové skvrny, otoky, puchýře nebo záněty, jež se jen pomalu hojí. Nejvíce těchto látek je zřejmě přítomno v nezralých plodech, ale ani jiné části bolševníku jich nejsou prosty.

Odkazy     -
Další jména