Houbaření - Herbář | Hořec tolitovitý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Hořec tolitovitý
Gentiana asclepiadea L.

>


Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea L.)
Autor: Pete N.   Komentářů: 0
Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea L.)
Autor: Pete N.   Komentářů: 0
Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea L.)
Autor: dedabobr   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Září
Barva květu   modrá
Popis   

Taxonomie:

Říše: Plantae
Podříše: Viridiplantae
Oddělené: Magnoliophyta
Třída: Rosopsida
Řád: Gentiales
Čeleď: Gentiaceae
Rod: Gentiana
Druh: G.asclepidea

Charakteristika:

Hořec tolitovitý patří mezi naše nejznámější chráněné rostliny. Lodyhu tvoří křižmostojně, střídavě postavené přisedlé listy vejcovitého. Pětičetné, modrofialové květy zvonkovitého tvaru vyrůstají v horní části lodyhy vždy v úžlabí listů. Na stinných místech je rostlina obloukovitě převislá. Na prosluněných místech můžeme vidět krásně vzpřímené lodyhy hořců. Málokdy se rostliny vyskytují samostatně. Vetšinou vytvářejí větší trsy. V naší přírodě můžeme spatřit také vzácnější bíle kvetoucí hořec tolitovitý.

Rozšíření:

Hořec se k nám rozšířil z hor střední a jižní Evropy, Pyrenejí a západních Karpat. V současné době se poměrně hojně vyskytuje na Hrubém jeseníku a v Krkonoších. Tato trvalka je charakteristická pro horské a podhorské oblasti. Ve velkých společenstvech roste na Rýchorách, v Modrém a Obřím dole. Můžeme ho vidět jak na okrajích vlhkých horských lesů tak i na prosluněných loukách třeba v okolí Rýchorky.

Ochrana:

Podle zákona je celý rod gentiana, vyskytující se u nás, chráněn. Patří do něj stovky druhů. Pár zástupců Vám rád připomenu: hořec tečkovaný, křížatý, jarní, šumavský... Některé druhy rodu Gentiana patří i do kategorie kriticky ohrožených druhů. Mezi tyto nejohroženější druhy řadíme třeba hořce jarního či tečkovaného.

Užití:

Kořen hořce tolitovitého se s uspěchem přidává zejména do hořkých bilinných likérů. Některé druhy mají blahodárné účinky při žaludečních potížích.

Botanicky:

Hlavní znaky: Výrazný zvonkovitý modrofialový květ, velké vejčité listy se souběžnou žilnatinou, střídavě přisedlé na stonku, roste vetšinou v trsech.

Rozšíření: Horské oblasti celé Evropy

Doba květu: červen- září

Trvalka s pětičetným květem. Plodem je tobolka.

 

Odkazy     -
Další jména