Houbaření - Herbář | Pajasan žlaznatý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Pajasan žlaznatý
Ailanthus altissima

>


Pajasan žlaznatý (Ailanthus altissima)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Pajasan žlaznatý (Ailanthus altissima)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Pajasan žlaznatý (Ailanthus altissima)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   zelená
Popis   

čeleď: simarubovité   -   Simaroubaceae

Pajasan pochází z východní Asie, později začal být vysazován v parcích, zejména v jižní Evropě. V současné době se šíří i mimo zahrady velmi početně jako invazní dřevina, zejména v teplejších oblastech.

Pajasan je dvoudomý strom. Samčí květy se skládají z tyčinek a zakrnělého semeníku. Samičí květy mají semeník a tyčinky, které ale nejsou funkční a neprodukují pyl.

Prvně jsem se setkala s pajasanem v prostorách pražského Masarykova nádraží asi před padesáti roky  /to jsem byla dítě a na tenhle strom jsem se chodila dívat jako na něco neznámého a vzácného/. Tenkrát ještě jezdily parní lokomotivy a pajasan rostl na okraji výtopen. Dnes už tam onen původní pražský jedinec dávno nestojí, ale z jeho semen vyrostly další pajasany na mnoha místech podél železničních kolejí. Je vidět, že na vagonech se jeho semena často někde uchytila a následně je vítr rozséval podél kolejí, tak se semena dostala mimořádně daleko od původního stromu. Dnes už se lze setkat s pajasany všude možně, vítr dokáže šířit jeho semena na velké vzdálenosti, pro mne ale stále pajasan symbolizuje blízkost nádraží a železničních kolejí.

Pajasan je opadavý strom,vysoký kolem 25 metrů. jeho listy mají pozoruhodnou velikost  40 až 60 cm. Je mimořádně odolný vůči suchu i vůči výfukovým plynům, dokáže se uchytit i na neuvěřitelných místech. Roste velmi rychle, ale jeho dřevo je málo využíváno.

Jeho semena se před dozráváním zbarvují různě, každý jedinec je originál.  Některý strom má semena zelená, jiný červená, většinou bývá na osluněné straně semen barva víc nebo míň pomerančová.

Odkazy     -
Další jména