přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Houbařův rok - únor


V únoru toho moc neroste, ale i tak lze s trochou štěstí najít jedlé houby a pochutnat si na nich.

Únor je jedním ze zimních měsíců, které houbaření v masovém měřítku nejsou zcela nakloněny. Z jedlých druhů jich roste skutečně málo a pokud pominu dřevní chorošovité houby, tak z nejedlých a jedovatých také. Ale najdou se přeci jen mrazům a sněhu odolné druhy, kterými se je možno pokochat v jejich nejčerstvějším stavu, stejně jako dřevomilné, chorošovité druhy, které buď chladu odolávají nebo je zima nedostane do stavu, kdy opadnou ze dřeva a zahnijí. penízovka sametonohá (flammulina velutipes)

Leč na úvod bych začal, stejně jako u prosincových a lednových hub (zatím v této sérii nebyly publikovány) varováním. Lze totiž, hlavně za roků kdy mráz, sníh a celkově zima moc nevládnou nalézt i běžnější, sezóní druhy vypadající zachovale a lákající ke sběru. A to je největším nebezpečím. Člověk neznalý se zaraduje a donese si domů tyto jinak jedlé, ale již několikrát přemrzlé, řasami a dalšími ne vždy viditelnými parazity napadené houby a po jejich přípravě stráví, v lepším případě, velmi krušné hodiny na toaletě. V případě horším skončí v nemocnici s akutní otravou, dehydrovaný, zmatený jak k tomu přišel a často i s následným odporem k jakýmkoliv houbám.

hlíva ústřičná (pleurotus ostreatus)Je potřeba si uvědomit, že jakmile udeří mrazy, i kdyby jen krátkodobé, třeba jen v noci, plodnice hub zamrzají a jakmile se byť i jen mírně a krátkodobě oteplí, opět rozmrznou. Což vede k porušení buněčné struktury těchto plodnic a jejich přímému nabídnutí různým baktériím, plísním atd. Je známo jen opravdu málo druhů, které s tímto "rozmarem" přírody v zimních měsících počítají a jsou tomu uzpůsobeny.

kržatka zimní (tubaria furfuracea)Pokud se budeme držet jen jedlých druhů hub, pak naši pozornost určitě můžeme zaměřit na penízovku sametonohou, houbu rostoucí hlavně v tomto období, vybavenou geneticky k přežití mrazů. Může opakovaně zamrznout a v případě oblevy se plodnice jen "oklepou", zregenerují a pokračují v růstu. Podobně na tom je další ze zimních hub, hlíva ústřičná. Třetí a skoro poslední z těch větších, zajímavějších i když chuťově v tomto případě ne moc lákavých je pařezník pozdní. Ten je houbou spíše podzimní, ale také nemá problém přemrznout. Asi poslední zajímavou konzumní houbou tohoto období v případě, kdy je počasí normální je Boltcovitka ucho Jidášovo. Zde je ovšem už třeba velké opatrnosti. Plodnice této houby jsou často napadány řasami, stejně jako podléhají červivosti, byť při zběžném pohledu nemusí toto vždy být zřejmé. Pokud tedy plodnice vykazují sebemenší zelenání - nesbírat. Stejně tak po sebrání je třeba prohlédnout plodnice, zda nejsou protkány chodbičkami, které u nich jsou opravdu špatně viditelné.

helmovka pařezová (mycena tintinnabulum)Tím jsme, s výjimkou drobného a raději opominutelného druhu kržatka zimní vyčerpali seznam jedlých hub tohoto období. Pokud pomineme i ty chorošovité a podívéme se jen na houby vnímané houbařskou veřejností jako nechorošovité, už nám toho toto roční období nemá moc co nabídnout. Zmiňme tedy asi jen jedinou za zmínku stojící a masověji rostoucí houbu, konkrétně helmovku pařezovou. Tato houba místy chybí, jinde pak dokáže obrůstat pařezy a tvořit nádherné, fotogenické skupiny lákající ke sběru. Bohužel se jedná o nejedlý druh.

ohnivec černý (plectania melastoma)Z nejedlých, opravdu krásných a zajímavých druhů nás pak provázejí většinou celou zimou všechny druhy ohnivců. Pokud na nás někde vykouknou krásné červené plodnice, jedná se o ohnivce a podle tvaru a substrátu můžeme rozlišit u těch červených ohnivec zimní, rakouský, jurský a z černých hodně drobných ještě ohnivec černý. Z větších černých, ne už ohnivců určitě nelze opomenout zvoneček pohárkovitý.

ohnivec rakouský (sarcoscypha austriaca)Nebojte se tedy zimního sběru, ale vyvarujte se sběru podzimních druhů, jejichž plodnice přežívaji jen díky nebo kvůli mrazům, udržujícím je ve stavu působícím navenek konzumně. Lépe v tomto období raději nesbírat nic, než pak trávit zbytečně spoustu času na nemocničním lůžku.

Přečteno 8162x
robi - 2015-01-23
Související blogy
Houbařův rok - březen
I v březnu se dají sbírat jedlé houby, stejně jako se kochat krásami hub nejedlých.
Houbařův rok - květen
V květnu už začíná plesat srdce houbařů orientovaných pouze na hřibovité houby. Konečně lze očekávat první nálezy a třeba i soutěžit, kdo a kde najde první.
Houbařův rok - leden
Leden je měsícem sněhu, chladu, mrazů, alespoň na většině našeho území a na houby nemá většina běžných houbařů vůbec pomyšlení.
Učíme se hledat houby - ohnivec rakouský
Krásná zimní a jarní houba, kterou lze nalézt pod sněhem a po jeho odtání, lákající hlavně svou barvou a hojností v místech růstu. Kde ji tedy hledat?
Učíme se hledat houby - žilnatka oranžová
Celkem nenápadná, i když velice krásná houba s neobvyklou strukturou a celoročním růstem. Kde se před námi tedy nejčastěji skrývá?


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů