přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Seznam, najdu tam, co neznám


Není to tak dlouho, co jistá mediální reklama říkala "Seznam, najdu tam, co neznám". U mne tento slogan získal rychle jiný rozměr.

Není to zas tak dávno, kdy v televizním vysílání bylo možno shlédnou reklamu, jejíž hlavní slogan zněl: "Seznam, najdu tam, co neznám". V té době mi ona reklama i slogan zněly vskutku zajímavě a považoval jsem, i přes mírnou přemrštěnost, toto za adekvátní.

Bohužel, i já jsem jen člověk omylný. Netrvalo zas tak dlouho, aby pro mne onen slogan získal zcela jinou, řekněme, příchuť. Už ne kladnou, pozitivně úsměvnou, spíš pokřivenou a nehezkou.

Jedním z důvodů bylo indexování právě těchto stránek, kterýmžto jsem se zde už zaobíral a nechci znovu zabředávat do téhož bahna. Důvod druhý většina z vás asi nikdy nepoznala a doufám, pokud se odpovědní činitelé postaví k informacím z tohoto blogu čelem, že ani nepozná.

Důvodem není nic jiného, než Seznamem propagovaná a myslím si, že skutečně i hojně používaná (a dlužno uznat i z mého pohledu dobře zpracovaná) služba "lide.cz".

Součástí "lide.cz" je, krom profilu s fotkami, informacemi, možnostmi inzerovat seznámení se za mnoha účely také chat. Právě tento využívám už řadu let, byť jsem za ty roky vystřídal několik přezdívek. První jsem si původně zakládal kvůli jisté anonymitě e-mailové schránky, kterou jsem využíval ve styku s lidmi, které jsem nechtěl směřovat na sebe až moc osobně. Druhá pak vznikla původně, přiznávám, se záměrem propagace právě těchto stránek, podle nichž nesla i své jméno a kterou jsem záhy přestal používat, neboť jsem shledal, že je, alespoň dle mého názoru, v rozporu s pravidly "lide.cz".

Nakonec jsem si založil třetí, poslední profil, pod kterým jsem si občas chodil užívat víceméně anonymního povídání na chatu "lide.cz". A zde právě, posléze, nastal problém, jímž bych se chtěl chvíli zaobírat. Nejde ani tak o problém osobní nebo problém, který by za takový bylo možné považovat. Jen došlo k situaci, která mi jasně ukázala, jak špatně nastavená jsou pravidla "lide.cz" a jak snadno je lze zneužít.

Každý z vás asi už někdy navštívil nějaký Internetový chat a víte, že jsou rozděleny na bezpočet kategorií a v daných kategoriích i místností. Stejně tak má každý chat i svoje správce, ať už jsou jejich pravomoci jakékoliv.

Zde se podívejme hlouběji na strukturu právě na "lide.cz". Na nejsnižší příčce žebříčku jsou, jak tomu už bývá, uživatelé. Nad nimi stojí dočasní správci (nazývaní DS). Tito jsou v podstatě jen prostými uživateli, jen jim někdo v danou chvíli dal pravomoc v rámci dané místnosti postihovat (dočasným vykázáním z místnosti) uživatele, kteří se jim znelíbí (tedy kteří, alespoň dle pravidel, tyto porušují).

Vynechme zde lidskou stránku a pokračujme dále. Na vyšší příčce stojí stálí správci (dané místnosti), s pravomocí dočasně vykázat uživatele, měnit určitá nastavení místnosti (popis, odkaz na stránky s pravidly místnosti apod.), především pak s pravomocí umisťovat uživatele na takzvaný Black List (dále jen BL).

Až doposud jsou všechny výše zmíněné aktivity "reklamovatelné" u instance vždy o stupínek vyšší. Nad stálými správci stojí "admini". A zde jsme právě u pověstného "zakopaného psa".

Vezmu vše ještě jednou, odzadu. Pravidla služby "lide.cz" jako takové jasně jmenují případy, kdy lze uživatele (dočasně) vyloučit z mítnosti, či mu zcela zakázat přístup. Stejně tak pravidla hovoří o tom, jaké aktivity jsou zakázány na chatu v místnostech obecně. Každá místnost má, samozřejmě, možnost, tyto pravidla si upravit po svém. Až potud je stále vše zcela v pořádku a když DS nebo SS poruší tato pravidla, lze se obrátit na adminy a zjednat pořádek.

I toto je sice podmíněno krom jiné možností dokázat (nejlépe snímkem obrazovky zvaným též screenshot) nesprávnost počínání daného jedince, ale stále je možnost odvolání a řešení situace, kdy jakýkoliv správce jedná proti pravidlům nebo je přímo sám porušuje.

Stále to zní ideálně, že? Bohužel, reálná situace je jiná. V reálné situaci má stálý správce místnosti (nazývaný SS) možnost, umístit kteréhokoliv uživatele na takzvaný black list, který zamezuje trvale danému uživateli přístup do místnosti. I mě se dostalo té pochybné cti a ve snaze řešit nastalou situaci jsem se obrátil na vyšší instanci, tedy adminy. A zde je právě ono pověstné jádro pudla. Admini mi sdělili, že stálý správce může na onen BL umístit kohokoliv zcela o své vlastní (z)vůli.

Člověk, umístěný na tento zmíněný BL tedy nemusí nijak porušit pravidla služby ani místnosti, prostě jen stačí, když se stálý správce místnosti rozhodne. Nemusí se nikomu zodpovídat, nikomu nic vysvětlovat. Jen napíše uživatelovu přezdívku do jedné kolonky, klikne na tlačítko a tím vše končí pro něj, pro daného uživatele i pro Seznam jako takový. A co onen uživatel? Nikdo mu nepomůže, nikdo se nestará o to, zda učinil cokoliv špatného, či zda prostě jen byl někomu nepohodlným. Má prostě smůlu.

Také vám to zní jako z dob minulého režimu? Bohužel, není rok 1980, ani rok 1988, je rok 2013. A toto je reálná situace, kterou umožňuje Seznam.cz a pravidla jeho služby "lide.cz".

Co k tomu říci? Sezname, probuď se. Jsme v jednadvacátém století a už opravdu drahně let.

Zcela záměrně zde neřeším konkrétní údaje, přezdívky, konkrétní lidi. Ne však tak situaci. Popsaná situace je, bohužel, reálná až moc.

Zdá se vám to vše pokřivené, divné, zcela nehodné slušných lidí a dnešní doby? Inu, zakončím sloganem z oné reklamy, který v mých očích získal zcela jiný rozměr: "Seznam, najdu tam, co neznám".

Přečteno 40831x
robi - 2013-02-20


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů